Пир по време на чума

Приберете децата, затворете прозорците и вратите.....

......................................................................Рецесията идва.

Вече повече от година светът се тресе от криза. Цунамито е далече от нас, обаче приливната вълна е огромна. Дали един малък "остров на стабилността и спокойствието" ще е достатъчно висок, за да я избегне?

Да не говорим за Америка, там нещата са ясно какви. Германия, Испания, Англия вече са в рецесия. Хората почти нямат ръст, безработицата расте, на банките краката им се клатят.

Къде сме ние? Ние сме добре, харчим излишък. При нас ръстът е седем процента. Фалитите са под един процент, от средите на търговци на дребно и селски стопани. Над България слънцето грее, птичките пеят и всеки се бори - не, не за работа, а за по-висока заплата.

Преди година време анализаторите даваха срок на приливната вълна да достигне до нашия Остров за година и половина. Сега, преди вчерашния фалит в Америка, прогнозите са, че имаме шест-осем месеца.

Какво ще стане? Умря Ванга, да каже със сигурност, оставаме си с предположения. Все пак не можем да забравяме, че имаме два много сериозни източници на ръст.

Единият са еврофондовете. До Нова година ако се оправят там нещата и  започнат да влизат пари, ще е отличен резерв. Даже ако външните инвестиции намаляват, с еврофондовете ние сами ще си правим инвестиции.

Другият източник на ръст  - мое мнение - е сивата икономика. И този източник далче не е изчерпал потенциала си. Ако данъчното и осигурително бреме продължат да намаляват (а държавата има капацитет за това), тогава все повече доходи ще излизат на светло и ще се отчитат като ръст.

Обаче нашата икономика е прекалено малка, прекалено отворена, прекалено свързана с други икономики, не може да не се влияе от международното положение. И като така, добре е човек да е нащрек.

-Първо, с избор на работа. Ако врече имате добра работа, не бързайте да я смените, понеже обикновено дошлият последен напуска първи при колапс.
-Второ, с избор на банка. Измислените банки са малко сега, насочете се към стабилна банка. Макар че никъде няма сто процентова сигурност. Какво може да стане ли? Ако имате депозит, може да пропадне, а ако имате кредит, може да ви качат много процента, имат това право.
-Трето, с кредитите. Не затъвайте в кредитното блато, от там не винаги може лесно да се измъкне човек.
-Четвърто, мислете си за алтернативни доходи. Добре е човек да има план "Б".

За съжаление, животът не винаги е път, покрит с равен асфалт и обсипан обилно с рози без тръни. Даже и в най-слънчевия ден - носете си чадър.