Оценяване на училищата

Сигурно си спомняте, че преди време ви споделих идеята си да създадем Независим инспекторат за оценяване на училищата (което е тясно свързано с оценяването на учителите естествено).

Ето една статия, която подсилва усещането ми, че моментът назрява

_____________________________________________

Рейтингът на училищата - някога, но не сега

МОН все пак направи първата крачка, като класира учебните заведения според бала на приемните изпити след 7 клас

Ванина Стоянова, в. "Сега" от 30.08.2007 г.

Странно е, че английската паралелка на 7-о СОУ е с по-висок приемен бал от паралелка на Втора английска езикова гимназия. Както и че паралелка на 133-о СОУ с френски и руски е по-търсена от паралелка във френската гимназия с втори език немски?

Двете училища изскочиха (вероятно съвсем закономерно за самите тях) в изготвена от МОН справка за средните приемни балове от изпитите след 7-и клас във всички училища в страната. За пръв път министерството успя да обобщи информацията от изпитите - малка крачка към някаква класация на учебните заведения. Пак е нещо.

Изненадите в списъка - приятни за едни и неприятни за други, са показателни за неведомите пътища на родителския интерес към едно или друго училище. Поради липсата на обективна и систематизирана информация години наред родители избират училища по слухове, след допитвания до засегнати, с цената на десетки изчетени мнения из интернет форумите. Апропо, понякога по-добър барометър от официалните статистики. Така реалността неусетно се променя, а битуващият в общественото пространство неизменен от десетилетия списък с елитни училища става доста съмнителен. ...


>> цялото >>