avatar

Открито писмо до Павел

Драги ми "великденецо" Павле,
Писах ти това писмо най-напред в личната поща. Но после реших, че и другите колеги могат да го прочетат, да си кажат мнението, аргументите, да ме порицаят "другарски" ако трябва.

Не зная от колко години си в чужбина. Вероятно от камбанарията на Европа нещата изглеждат по един начин, но тук - в "нашата мила, родна страна" като манталитет, човешки материал и дори като парични суми са нещо съвсем различно. Ще ти дам един изстрадан пример:
Преди да ме уволни директорката в 101-во трябваше да ме смени като председател на синдикалната секция. Започва привикване на "червеното килимче" във височайшия кабинет. Общинският председател се продаде срещу половин щат за майстор /80 лв. месечно/ и назначение за психически "проблемната" му дъщеря като нередовен учител по английски език./Не обвинявам момичето, то напусна само след 2 месеца работа!/ Училищният майстор и секретар на секцията изведнъж преосмисли становището си заради 20 работни дни "компенсации" или нерегламентиран платен отпуск /120 лв./ Домакинката на малка сграда предпочете да не бъде съкратена и лишена от заплатата си /185 лв./ Библиотекарката кандиса на 30 лв. увеличение на заплатата. Няколко колежки промениха вота си заради обещани /и после "честно" уредени/ лекторски часове на стойност около 200 лв. за цялата учебна година. И сам можеш да изчислиш, че се падат по 25-30 лв. в течение на 8 месеца.

Разбира се имаше и "луди глави", които отказаха благините. За тях бе обърната другата страна на медала - заплахи, психически / и дори физически/ тормоз, съкращения, наказания, оставяне на половин норматив, предварително пенсиониране.

Досещаш ли се кои бяха мнозинството?

Казвам го и нямам намерение да се отричам от думите си:

Има немалко хора в съсловието, които за 10, 15, 20 лв. месечно ще предадат не само приятелите си, а просто когото трябва. Те отдавна са специализирали в маниакалния страх и подлизурството, в клюките и клеветите. Понятия като чест и достойнство в тяхната нравствена градация не съществуват. Заменени са от вечната кучешка преданост към висшестоящия.
На този фон ти точка по точка умно, технократски описваш стъпките, по които учителството отново ще бъде излъгано. И "плашиш" с двустепенно увеличение на заплатите от...147 лв.!
Дано и моята прогноза се окаже грешна! Смятам, че освен шепа "луди глави", мнозинството учители отново няма да протестират, стачкуват и дразнят властимащите. Те ще "гушнат" щастливи 147 лв/ да не смятаме данъка!/и ще се почерпят по повод нарастващата си мизерия, тъй като парите наистина ще бъда обезценени от инфлацията и нарастващите главоломно разходи.