avatar

За една /поредната/ неосъществена учителска стачка - коментар отвън

Колеги, видя се, че въпреки бойките призиви за недоволство и вопли за протестни събрания, напъните отидоха на вятъра. Увеличение на заплатите няма да има, а наесен.."Трай коньо, за зелена трева!". Защо се провалихме пак в своя "Смешен плач"? - този въпрос си задават хиляди учители. Като човек, който 17 години е бил учител и сега временно е извън системата /виж публикацията на queen blunder "Моят приятел и колега дисциплинарно уволнен"/, мисля, че мога да погледна някак "отстрани" и по-обективно на това, което се случи последните 15-20 дни.
Къде сгрешиха протестиращите и какво се получи?
Първо: Основната грешка бе във времето на протестните действия. Учителска стачка по принцип се реализира в края на учебната година, но в началото на май, а не в началото на юни.  Заплахата за неприключване на учебната година при отдавна раздадени дипломи за 4-ти и 12-ти клас звучи смешно. Организирането на общи събрания за стачни действия на 10 юни е абсурдно - на 12.06. трябва да бъдат оформени /и бяха!/оценките и за среден курс. Затова г-жа Кастрева и г-н министъра така ехидно обявиха по телевизията, че ученици и родители могат да бъдат спокойни. Докато изтече официалния едноседмичен предупредителен срок за ефективна стачка-тя годината приключила!
Второ: Визия и изказ на протестиращите
Срам ме е да го пиша, но си е така! Колегите ми от 101 СОУ /и не само те!/ изглеждаха нелепи и жалки пред тв-камерите. Най-напред неизвестно защо за "говорители" на протеста бяха избрани най-тлъстите и нелицеприятни личности. Никой, ама никой не може да изглежда убедителен в тезата за бедността на българското учителство, когато тежи над 100 кила и се подразбира, че хладилника му е пълен с месце и сирене от село. За костюмчетата тип "погребални" с отровнозелен и "небеснокафяв" оттенък  от страна на колежките няма да говоря. Но изрусените им прически "циганска мечта" също предизвикват неволно презрение и отблъснаха хората от съпричастие към нашата кауза.
Изказът също бе на безобразно ниско ниво. Безпардонните искания за заплата 1200лв., които щели да струват само..780 млн.лв. на бюджета бяха приети от хората като чиста проба необоснована лакомия. Да, учителите заслужаваме и по-голямо, но постепенно и обосновано увеличение, а така наведнъж...
Трето: Липса на организация
Хич не долюбвам синдикатите. "Подкрепа", в решителен за мен момент, така бързо и охотно даде съгласие за уволнението ми, че единствено гадая срещу каква сума и услуги съм бил жертван. Но уви! - без синдикати не може да се направи истинска национална стачка. А то бе хаотични събирания тук и там - едночасови "протести" в почивката между двете смени. Цели ..17 училища щели да стачкуват, а после 136 се събрали някъде. Без едновременна стачка на поне 1200-1500 учебни заведения във всички региони на страната все едно нищо не се е случило.
Четвърто: Резултати - Плачевни!
Четох в "мрежата" отзивите за учителските протести. Ужас! Всички ни плюят и унижават публично. Затова властимащите така лесно пренебрегнаха "спорадчните" вопли на група лековерни самодейци. Увеличение чакайте наесен или по-добре от 2008 г. - разбира се с "грамаданските" 20-25%. Те ще дойдат от преразпределение на заплатите на съкратени учители или както се изрази министър Вълчев от "вътрешни резерви".
Някои ще кажат, че въпреки провала е трябвало да се направи "нещо". Точно обратното! Гърмим заплахи и "патрони" нахалост. По-умно е да не започваш един закъснял, обречен протест!
Пето: Перспективи - Мрачни!
Някои колеги с недоизбити комплекси на тема реализация в живота преживяха "звездните" си мигове. Те се появиха на екраните на всички национални медии. Само че полза за учителството нямаше. Имаше само безсилие, посредствен интелект, излагане, предизвикващо възмущение, съжаление, омраза в обществото. Оттук-нататък ще е много по-трудно нашата кауза да постигне дори частични успехи.
И наесен, на първия учебен ден не се връзвайте на чаканите стачни действия. На държавата не и пука кога ще започне учебната година - на 15-ти или на 25-ти. Загубените дни ще бъдат компенсирани през ваканциите, а бюджетът ще поспести малко пари от стачниците.

Приемам всякакви коментари, оценки, дори ругатни! Но вижте истината, колеги! И не се хващайте друг път на въдицата на самозвани "вождове" с тъпи замисли и още по-тъпи и непремерени действия. И най-благородните каузи са били омърсени от личните амбиции и глупавите ходове на недостойни или просто неориентирани личности. Е, реквием за поредното увеличение на учителските заплати. Ако някой от колегите търси работа през ваканцията ще го уредя като охранител. С по-висока от учителската заплата - гаранция!