avatar

Какво е това „цензура”?

Скъпи съблогери, преди да продължим да диплим темата за правилата на сайта и агресивните коментари, ви предлагам да изясним смисъла на думата „цензура”, тъй като смятам, че тя не се употребява с точното й значение.

За целта направих справка с енциклопедията. В нея пише, че „цензура” означава следното:

ЦЕНЗУРА (лат.) – учреждение, което надзирава печата, кореспонденцията, съдържанието и постановките на театралните пиеси, филмите, радиопредаванията, телевизията и пр., за да не се разпространяват сред населението идеи и сведения, които според властващата класа противоречат на интересите й или ги застрашават.

Според характера на подлежащите на контрол идеи и сведения цензурата бива държавна (обща), духовна, военна, полицейска и пр., а според начина на прилагането й – предварителна (разрешителна) и административно-наказателна.


Цензура е имало от най-дълбока древност. Духовната (черковната) цензура е въведена още в първите векове на християнството. Особено свирепа е по време на инквизицията. Изгаряни са еретическите книги, а често пъти и техните автори. Съставяни са списъци („индекси”) на „вредните” книги. През 1471 година папа Сикст ІV нарежда да не се печата нито една книга без предварителен преглед и одобрение от черковните власти. Папа Александър ІV с нарочна була в 1507 въвежда редовна предварителна цензура в четири немски провинции. От 1599 година католическата църква издава индекси на забранените книги.

През периода на капитализма едрите издателски тръстове, заграбили в свои ръце средствата за печат и информация, в тясна връзка с финансовия капитал изпълнявали фактически и функциите на цензурата. Най-остро това се проявява при пристъпите на фашизма през Втората световна война.

***************

Както виждате, цензура е своего рода манипулация на общественото мнение, която се върши в интерес на определени институции и групировки като политическа партия, църква, издателства, които са собственост на големи финансови компании и др. Бглог не попада в групата на такива общности, които имат някакъв интерес от преиначаването или скриването на истината, по простата причина, че тук авторите сме ние.

Смятам, че изискването да се спазват етични норми във взаимоотношенията между блогерите не се нарича цензура.

На мен лично не ми харесва наглото, просташко, невъзпитано поведение, което си позволяват някои блогери в общуването си с други, и смятам, че то трябва да бъде озаптено чрез правила, защото се вижда, че едни и същи хора имат рецидиви в това отношение. Не е цензура да се изисква от всички да спазват добрия тон.

Никой не е против каквато и да било идея или мнение да се изрази, но изобщо не е нужно успоредно с това да нападаме и обиждаме хората около нас
.