avatar

Вече знам кой пали печката в къщата ни

Първо - да предупредя, че постингът не бива да се чете от деца и хора с по-слаби нерви.

Второ - някои от старите съблогери може би си спомнят историята за неугасналия въглен. Тя описва едно от 4-те паранормални явления, на които съм била свидетел през живота си. Този постинг е нейното продължение.

След изминалата нощ вече почти съм сигурна, че знам кой прави така - да намерим червен пламтящ въглен в непалена от години печка. Този някой иска нещо да ни каже със знаците, които ни дава. И това определено е същият този някой, когото видях за миг и след това изчезна.

Но нека да започна разказа си отначало.

Вчера отидохме на село. Къщата я посещаваме много рядко. Не ни остава време да я поддържаме и тя е на път да се разпадне. Заварихме там свекър ми и девер ми. Целта на събирането ни беше да се орежат лозичките и да се насадят дръвчета. Аз участвах само в насаждането на една прасковка и всичко друго от моя страна беше свързано с домакинска работа от типа принеси-отнеси-замети-подреди-изчисти-измий.

Вечерта седнахме на пийване и хапване. По едно време разговорът се отплесна за последния постоянен обитател на къщата – дядото, героят от онази история с въглена. Девер ми Иво взе да разказва някакви неприятни случки за стария човек, които бяха точно обратното на онова, което съм слушала от брат му (мъжа ми). Според девер ми, на дядо Пешо хич не му била чиста съвестта, защото обичал да си хойка. Бил женкар. Имал си любовница някъде към Благоевград и дори отишъл да работи там няколко години, за да я вижда.

Слушах Иво и си мислех, че за мъртвите се говори или с добро, или нищо не се казва. Но си замълчах и не го прекъснах със забележка. Спомням си, че приживе дядото беше в лоши отношения с Иво. Двамата бяха стигнали до там да не си продумват изобщо.

Съвсем различно беше положението с мъжа ми, който за дядо Пешо беше любимият и най-обичан внук. В дните преди да умре старецът непрекъснато повтарял на роднините си колко много иска да види Мите (ударението е на втората сричка), но тогава така се случи, че нямахме време да му идем на гости, и човекът почина без да дочака срещата…

… Някъде около 1 часа след полунощ решихме, че е време да спим. Качихме се на втория етаж и си легнахме. Аз и мъжът ми ползваме една от стаите, в които леглата са единични и са поставени на срещуположни стени. Моето е до стената с единия прозорец и точно срещу вратата. Леглото на мъжа ми е до стената с вратата.

Бях в превъзбудено състояние и никак не ми се спеше. Ставах, сядах и се разхождах сигурно поне още час. В стаята влизаше светлина от електрическите крушки, които не се гасят през цялата нощ, за да може да се стигне до външната тоалетна, а тя се пада чак в другия край на къщата. Накрая се унесох...

По едно време се събудих. Не беше съмнало. Бях легнала с лице към стената. Исках да се обърна на другата страна – едно трудно упражнение в случая, защото леглото ми е адски неудобно заради увисналата му стара пружина. Имам чувството, че лежа, или по-точно седя, в лодка. Тялото ми е застанало по неестествен начин и все не мога да намеря удобна поза. Извих се назад и се обърнах по гръб. Отпуснах се за миг и понечих да се завъртя с лице към вратата. В този момент отворих очи и видях, че над мен се е надвесила човешка фигура и ме наблюдава.

Така изкрещях! О, Господи! Така изкрещях и така се уплаших, че се завих през глава! В абсолютната тишина имах чувството, че моят неистов вик е събудил сумати народ из селото. Чух гласа на мъжа ми, когото събудих, разбира се. Питаше ме какво става.

Махнах завивката от главата си и отворих очи, но фигурата я нямаше. Заобяснявах на мъжа ми, че над мен се беше надвесил някой, но сега го няма. Митко отговори, че вероятно нещо ми се е сторило. Да не се притеснявам, а да спя, че не остана време за сън. И си заспа. А моето сърце продължаваше да бие лудо, до пръсване.

Започнах да оглеждам с поглед стаята и да се питам как по-точно може да ми се е привидяло онова, което ме уплаши страшно. Заради светлината, влизаща отвън, се виждаше всичко в помещението. Да, беше полумрак, но въпреки това виждах петната по тавана, масата до леглото ми, шевната машина в ъгъла, другото легло с всичките му очертания и главата на мъжа ми над завивките.

Колкото и да търсех обяснение, което да изключи чуждото присъствие, изразяващо се в надвесена фигура, закриваща половината ми полезрение, не намерих такова…

На сутринта попитах мъжа си дали е разбрал какво се случи с мен. Той ми отговори, че ме е чул викам силно и да бълнувам. Изобщо не е обърнал внимание на обясненията ми през нощта.

„Ти кога ще запомниш, че аз никога не бълнувам?!” - почти му изкрещях аз…

… Като дете говорех насън, почти без да спирам. Голямо бърборкане падаше, защото се случваше и аз самата да се улавям при събуждане какви глупости бръщолевя. Моята баба веднъж ме заведе при една възрастна съседка, която осъществи върху мен някакво магическо баене. След него никога повече не проговорих. Този факт може да потвърди дори майка ми, която тогава не вярваше, че ще се оправя. Още по-малко по такъв странен начин, сякаш взет от приказките.

Спомням си, че тогава с моята баба трябваше да носим въглени и брашно, а жената баячка ме слагаше на стол насред стая с огнище. Обикаляше около мен, мърморейки си неразбираеми думи, и хвърляше въглените в жарта, а брашното - към вратата. След тридневно повтаряне на процедурата моя милост завинаги млъкна. Всъщност това е втората паранормална история, случила се в живота ми…

… Цял ден анализирах случката от нощта и стигнах до извода, че в нашата къща има привидение. Само че то не се визуализира в стандартния си бял цвят, а е тъмно и с човешки силует. Силуетът изглежда мъжки, а мигновеният ми спомен от очите му е, че бяха като изцъклени, безизразни. Не толкова очите му, а позата на надвесване над мен ме ужаси, защото тя говореше за проявяване на интерес от негова страна към моята спяща личност.

След всичко, което знам за тая къща и нейните бивши обитатели, мога да приема, че това е духът на дядото. Той все още не си е тръгнал от там по някакви причини. Какви са те – дано по-скоро да узнаем, за да направим каквото е нужно и да му помогнем да се успокои.