avatar

Каква е целта на образованието...

   Преди много години с едни от първите блогери-ентусиасти тук, в хаоса на безвремието между надежди, лутане и неяснота, се бяхме заели да дефинираме целта на образованието...после се разпиляхме, всеки в своите пътища.
Аз винаги съм била малко дървен философ..:)), но държа да отбележа - целеустремен мечтател. И сега, 17 години след като Тери сложи началото на това прекрасно място, в което девизът беше "Авторът си ти!", след много верни и погрешни пътеки, които със сигурност всеки от нас е избродил, искам да се върна тук. Не в социалните мрежи, не в печатницата, за да спечеля хорорар от някоя книга, а тук, където кипеше истински брейнсторминг и където хората не се познаваха лице в лице, но се обичаха. И работеха заедно, всеки с дълбокото чувство, че житото за сеене не е за продаване.
  И така, : - Каква е целта на образованието? Какво искаме да постигнем, когато задължаваме децата да ходят на детска градина и училище? Искам да ви чуя, искам да коментираме, искам да ви разказвам. Някога, когато учех за детски учител, най-голямото светило сред академичната общност на факултета, професор Елка Петрова, често ни казваше: "Учителят е творец!" Тогава, на студентските ни акъли, ни се виждаше поостаряло, така де, малко в духа на "всестранно развитата личност", по клише, но сега, след повече от 30 години си мисля: "Поклон, Професоре! Беше права да искаш от нас да мислим като творци, а не като обикновени изпълнители на нечия програма..."
  "Не можеш да накараш душа, която няма жажда, да пие". - това са думи на Френе, един от пионерите на модерното образование.
  Познавате ли системата Френе, познавате ли Валдорф, Монтесори, познавате ли "Стъпка по стъпка", а Виготски?, чели ли сте Виготски и Пиаже...или познавате само "Моливко" ...
  Дълго време общността тук служеше само за да попита някой; "Кой ще ми даде конспект..?" Зачеркваме конспектите. Започваме да мислим. И да творим. Джазът, казват, е много сложна импровизация...хм, импровизация, пък с правила...Да, висша импровизация се прави само от утвърден майстор в занаята, който владее до съвършенство всички похвати и техники, иначе не става. Така че - зачеркваме "кой може да ми даде конспект".
                                                          Къде сте? Искам да ви чуя.
а дотогава, за който разбира добре френски - малко история:
https://www.youtube.com/watch?v=eqKy5N_NCsk&t=1612s&ab_channel=novalame