avatar

За частните уроци

ДетскиОт Бис.БГ

Попаднах на този постинг днес и реших да го споделя тук,където може да бъде прочетен от повече колеги.Става дума за това как разбират родителите и обществеността даването на частни уроци от учителите в Израел.
http://darkman.blog.bg/politika/2013/09/28/za-chastnite-uroci.1153278

Това е линк към цялата статия,а аз слагам откъс от нея:

" Онова, което ми направи НАЙ-СИЛНО ВПЕЧАТЛЕНИЕ, бяха обясненията на учителите, с които имах възможност да общувам, че  когато РОДИТЕЛИТЕ ИСКАТ ТЕХНИТЕ ДЕЦА ДА СЕ РАЗВИВАТ В ОПРЕДЕЛЕНА НАСОКА, ТЕ САМИТЕ ОТИВАТ ПРИ УЧИТЕЛЯ И ДОГОВАРЯТ С НЕГО "ИНДИВИДУАЛНИ ЗАНИМАНИЯ" (ние ги наричаме "частни уроци") В ИЗВЪНУЧЕБНО ВРЕМЕ. ПРИ ТОВА ИНДИВИДУАЛНИТЕ ЗАНИМАНИЯ В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СА ОБВЪРЗАНИ С ФАКТА, ЧЕ СЪОТВЕТНИЯТ УЧИТЕЛ Е И ПРЯК ПРЕПОДАВАТЕЛ НА УЧЕНИКА (тук го наричаме "конфликт на интереси").  И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ ВЛИЯЯТ ВЪРХУ ТЕКУЩИТЕ ОЦЕНКИ.
     ИНДИВИДУАЛНИТЕ ЗАНИМАНИЯ СА ЗА НАДГРАЖДАНЕ НА ПОЗНАНИЯТА И УМЕНИЯТА В ОПРЕДЕЛЕНА ОБЛАСТ, КОЯТО РОДИТЕЛИТЕ СА ПРЕЦЕНИЛИ, ЧЕ ЩЕ Е НАЙ-ПОЛЕЗНА ЗА ТЯХНОТО ДЕТЕ.
     И СЕ ВЪЗПРИЕМА ЗА НЕЩО НЕ САМО НЕРЕДНО, НО КАТО НЕЩО ПОЛЕЗНО, КОЕТО ЩЕ СПОСОБСТВА НА ДЕТЕТО ДА ИЗГРАДИ СВОЯ КАРИЕРА.
     В Израел видях с очите си отношението на обществото към учителите. Това, което пиша, е съвсем в резюме, но е по повод словесните  водопади от критики, че "видите ли, българските даскали едва ли не сриват икономиката на държавата и са основните вредители за устоите на държавата.
     ПРЕЗ ВСИЧКИТЕ ТЕЗИ ГОДИНИ ОТ 1999 НАСАМ СЪМ СИ МИСЛИЛ НЕВЕДНЪЖ: В ИЗРАЕЛ ДА НЕ БИ ДА СА ПО-ГЛУПАВИ ОТ НАС - БЪЛГАРИТЕ? АКО Е ВЯРНО, ЧЕ  ЕВРЕИТЕ КОМАНДВАТ ЧОВЕЧЕСТВОТО - НЕ СА!
     Всъщност, това видях - това написах!
       НЕ ЗНАМ, НЕЩАТА МОЖЕ И ДА СА СЕ ПРОМЕНИЛИ, НО... НЕ ВЯРВАМ.
     Освен разговори с израелски учители, съм запомнил и общуването си с ръководителя на френския отбор (момичета). Оказа се, че и той знае руски език. Аз тогава пушех "Средец", а той - "Голоаз". След състезанията си пиехме кафето в хотела и си говорехме за различни неща. Между другото той харесваше моите "Средец"... Когато разбра, че съм учител по български език и литература, тай възкликна: "О, литература! Това е прекрасно! Моята дъщеря ходи на допълнителни уроци по литература. Аз искам тя да стане културен човек. Нейният преподавател се занимава три пъти седмично извън училище с нея, защото в часовете не може да й обърне достатъчно внимание".
     Наистина - това видях и чух - това написах..."