0 0 гласа

Калкулатор за възстановяване

 

Много фирми, предлагащи помощ при възстановяване на данък зад граница, предлагат безплатна услуга, т.нар. Калкулатор за възстановяване на данъка. Устройството се намира на интернет страницата на фирмата. Неговото приложение се състои в това, че попълвайки определени полета може да се разбере каква сума за възстановяване ви се полага. Данните, които трябва да попълните са: лични данни ( име, фамилия, телефон, email,  гражданство), трябва да изберете държавата,в която ще се разплащате, началото и края на трудовото правоотношение, целия доход и платения данък от всички източници на работа.

Правейки изчисленията по този начин, не трябва да забравяте, че полученият резултат е приблизителен. Причината е, че Калкулаторът е опростено устройство.. Не взима предвид допълнителната информация, като напр. семейно положение, доходи от други държави, облекчения и отстъпки, които може да се приспаднат от данъка. Поради тази причина изчислението, направено по този начин може да бъде или повишено или занижено. Точното изчисление се прави от специалисти в агенциите. То е удостоверявано и издавано само през съответните данъчни. Това е важна информация за тези, които избирайки фирма, се позовават на резултата от Калкулатора, смятайки, че тази, която има покаже по-висока сума, ще им осигури и по-висок данък за възстановяване. Агенциите знаят за това и някои от тях   целенасочено завишават резултатите на Калкулатора, за да привличат клиенти. Затова не позволявайте да ви измамят и помнете, че стойността на полгащото ви се възстановяване на данъка зависи само от изчисленията на съответаната задгранична данъчна служба, а не от резултата на Калкулатора.

Заслужава си да обърнем внимание на още едно нещо.  А сега трябва да знаете какво е възстановяване на данъка като цяло, защото данъчите не връщат целия платен данък, а само неговата надплатена стойност. Данъчното право в дадената страна определя конкретна сума на доходите, която може да заработите в продължение на данъчната година без да бъде облагана. Така че, се връща не целият данък, който е описан в документа от работодателя. Целият данък или 100% може да получите само тогава, когато годишния ви приход не е надвишил определената сума, освободена от данък.

В повечето случаи се връща само надплатения данък. По тази причина трябва да подхождате внимателно към фирми, предлагащи 100% възстовяване. Това по-скоро е рекламен трик, носочен към клиента, който не разбира принципите на процедурата за възстановяване на данъка върху дохода.

Избирайки фирма трябва да се ръководим от добрата й репутация и дългогодишен опит. Трябва много точно да се запознаем с Правилника, Договора и Ценоразписа, обръщайки внимание на минималните цени. Има случаи, в които фирмите прикриват някои разходи или начисляват такси или като цяло може да попаднете на измамник, който ще ви помогне срещу малка сума „ по приятелски“, а после изведнъж ще изчезне с цялата възстановена сума или въобще дори няма да подаде документите до данъчните.