МОНД ДИПЛОМАТИК: България e завладяна от своите охранители

 
Борци, тежкоатлети и бивши полицаи

Българските частни охранителни дружества наброяват днес почти толкова служители, колкото френските, при десет пъти по-малко население. Те далеч не се задоволяват с опазване на имуществата, а поемат функции на публичните институции и просперират в пресечната точка на различни интереси между политиката, престъпността и парите.
 

 
...

В България служителите на частните компании за охрана и сигурност наброяват 130 000 души, т.е. 18 охранители на всеки 1000 жители, срещу 2,3 във Франция и 0,7 в Италия. Броят им е почти два пъти повече от този на полицията (29 000) и армията (37 000), взети заедно. Освен охраната на обществени имоти и частни жилища, „секторът предлага социални услуги в стотици отдалечени села, особено от началото на Ковид пандемията и до днес“, отбелязва Тихомир Безлов, експерт по въпросите на престъпността в софийския Център за изследване на демокрацията (ЦИД). След края на комунистическата система в България секторът за сигурност доби значително развитие, създавайки силни връзки между икономическия и политическия елит и организираната криминална престъпност.

...


МОНД ДИПЛОМАТИК, българското издание, Декември 2023
https://bg.mondediplo.com/2023/12/article2010.html

https://www.facebook.com/bg.mondediplo

...

Навсякъде, където държавата отсъства, охранителните фирми я заместват. Във Франция, както и в целия Европейския съюз, публичната власт насърчава прибягването към частни охранители за предотвратяване на „дребни нарушения“ или за да се подпомогнат силите на реда при статичния надзор (1) на различни обекти. В България създаването на такива дружества в селските райони е имало за цел да поеме дългосрочно дейността на полицейските сили, оттеглили се след 1990 г. „Големите планове за индустриализация на комунистическата държава изпразниха селата. В началото на ХХІ век 40% от земеделските земи останаха необработени. Големите стопански предприятия се нуждаеха от работна ръка. През 2000-те години, при 20% безработица, голяма част от най-засегнатото от мизерията население се прехвърли в селата, където несигурността нарасна главоломно“, обяснява Безлов.

...

Предупредих президента, като му съобщих че губим контрола“

ПРЕЗ 2018 г., консерваторското мнозинство прави още една стъпка, като разрешава на кметовете да подписват договори с частни фирми за охрана на цели територии. Татяна Иванова, отговаряща по това време за сектор „Охрана и сигурност“ в Българската стопанска камара разказва: „Това по същество беше приватизация на полицията, връщане към феодалното право, разрешаващо на местните управители да разполагат със собствени силови структури. Предупредих лично Президента, съобщавайки му, че губим контрола“. Шест месеца по-късно законът е променен с налагане на ограничителни мерки. Но на практика, според профсъюзите от сектора, полицията не е нито освободена от отговорност, нито отново разгърната в селските райони, където никой не проверява обсега на действие на частните охранители.

...

Две трети от поканите за обществени поръчки са манипулирани

...

Надеж Рагару, историчка и политик, свидетелства за „превземане“ на българската държава: „Високопоставени политици черпят значителни ползи от частни дейности и имат възможност да предоставят големи публични поръчки, за да развиват клиентелизма на местно равнище. Това важи за всички области на икономиката“. Охранителната фирма „Делта Гард“ бе обвинена за купуване на гласове в полза на консервативната партия ГЕРБ в град Горна Оряховица по време на местните избори през 2019 г.
...

Някои се устремиха към политиката

...

Прокуратурата – всемогъща държава в държавата

...

МОНД ДИПЛОМАТИК, българското издание, Декември 2023
https://bg.mondediplo.com/2023/12/article2010.html

https://www.facebook.com/bg.mondediplo