Изчистени идеи за българското училище

Не мога да се сдържа да не пусна тук този коментар от форума на в-к ДНЕВНИК от днешна статия за състоянието на образованието и реформата му.
Наслаждавайте се! -


Когато се поискаха 5% за образование от новия бюджет изманипулураха обществото, че това се искало заради учителските заплати.

5% са нужни за реална, а не имитационна реформа в образованието. И тя, в нашто, все още тоталитарно-лидерско общество може лесно да бъде проведена от министъра (ако той има ум в главата и иска това). Вземат се следните прости мерки:

1. За подобряване на качеството на учителите и преподаването:

а) Въвежда се статус на едногодишен трудов договор за всички желаещи учители с основна заплата поне 1200лв месечно с изричното задължение за модерно и качествено преподаване. След една година следва атестация на базата на ясни критерии като (например): изнасяне на открити уроци (интерактивни, мултимедиа, активно ученическо участие) пред специалисти И родители (широк, а не тесен кръг) с анкета за оценка; ученически проекти и разработки; тестово оценяване (анонимно) на учениците на този учител и т.н. (награди в олимпиади, конкурси, приети в чужбина и прочие); одобрени/представени договори по европейски проекти и т.н.
Който не покрива 80% от критериите - връща парите над средната заплата за годината.
След една година да се сключи договор за поне 3 години с годишна атестация, след 5 години може да се мине на постоянен трудов договор с тази заплата.

б. Заплатата от 1200 лв да се осъвременява ежегодно с процента на инфлацията на малката потребителска кошница.

в. 1200 + 10% за млади, току-що завършили учители, решили да сключат такъв догово.

г. Подсигуряване на квалификационни курсове за всеки желаещ учител, но не в шуробаджанашките фирми на МОН (като тази на прословутата Вяра Лазарова),а в СУ.

д. +5% за ползване на език (нужно е в сегашната информационна ера).

е. +30% за преподаване на чужд език (както сега се заплаща на работещите по чужди програми).

2. За подобряване на техническата база.
а. Спешно построчване на нови училища и преминаване на едносменен режим.

б. Пълна реаллна компютъризация на училищата - поне две съвременни мултимедийни зали; всеки преподавател - с лаптоп и платен служебен интернет.

в.Работен кабинет за всеки преподавател, който да се ползва целодневно.

3. Реални стипендии за отличен успех и постижения; реални социални стипендии.

И други простички неща.

А не да ни надуват главата с измислени и непрофесионални матури - обвиват гнилата ябълка на образованието със златно фолио и я представят за златна...