Читателска щафета 3: време за промяна

Скъпи учители,

преди време се обърнах към вас, за да потърся подкрепа за разпространение на кампанията за насърчаване на четенето "Читателска щафета" сред вашите ученици. В предишните две издания получихме помощта ви и много от учениците от цялата страна разбраха и успяха да се включат в тази нестандартна, но полезна кампания. Днес ще ви разкажа и за "Читателска щафета 3", ако случайно не сте получили информационните ни и-мейли, като се надявам, че отново ще получим вашата безценна подкрепа и помощ в насърчаването на четенето сред децата.

За онези от вас, които все още не знаят нищо за кампанията, ще разкажа идеята накратко: в рамките на определен период участниците в кампанията трябва да прочетат минимум три книги на избран от нас автор, който не присъства в летните списъци. След това се попълва специална форма за участие, която се изпраща по пощата. Накрая ние раздаваме специални колекционерски значки за първите 500 участника, както и голяма награда, която пазим в тайна почти до края на кампанията. Междувременно организираме различни игри и провокираме интереса на участниците с публикации, посветени на книгите от щафетата, на автора, героите... Първото издание бе с героите на Роалд Дал: http://roalddahl.azcheta.com/, а второто издание - с поредицата "Детективи с машина на времето": http://detektivi.detskiknigi.com/. Покупката на книги в кампанията не е задължително условие, даже напротив - стремим се чрез нея да изпратим децата обратно в библиотеките.

От предишния ни опит разбрахме, че отново трябва да заложим на автори, които не присъстват в летните списъци. Освен това установихме, че е доста трудно да откриеш писател, който хем да има поне три книги, хем да звучи модерно, а и да покрива интересите на деца от 6 до 13 години. Затова в третото издание направихме следните промени:

- за децата от 6 до 10 години - четем книгите на Бевърли Клиъри за Бийзъс, Рамона и Хенри в “Читателска щафета 3 мини”  от 19.11.2012 г. до 30.03.2013 г. - всичко ще откриете в микросайта http://ramona.detskiknigi.com/

- за по-големите от 11 до 15 години – ще разбулим тайните на трилогията “СТРОМ” на Еманюел и Беноа дьо Сен Шама в “Читателска щафета 3: Силата на СТРОМ” от 29.11.2012 г. до 15.04.2013 г. - http://strom.detskiknigi.com/

Участниците от по-малката възрастова група имат и шанса да грабнат две колекционерски значки, които се изработват за всяка отделна кампания и не могат да се закупят отникъде - само трябва да прочетат книгите си на Бевърли Клиъри по избор, да изпратят форма за участие и после да прочетат една книга от поредицата СТРОМ, като пак изпратят форма за участие. Големите обаче нямат възможността да прочетат по-детинските и лесни книги :)

Надявам се, че идеята ни ще ви хареса и отново ще получим подкрепата ви. До момента се гордеем, че сме запалили по четенето деца, които никога не са харесвали книгите. Дано и този път, отново с ваша помощ, привлечем още нови приятели на книгите.

Всички необходими формуляри, правилата на играта, както и интересни материали ще откриете в микро-сайтовете на щафета 3, както и в сайта www.Detskiknigi.com. При въпроси съм на ваше разположение на имейл val.stoeva@detskiknigi.com.

Пожелавам на всички вълшебна година, изпълнена с много творческо вдъхновение и любознателни ученици :)