Как МОН ще прави реформа с ДИРЕКТОРИ , които опорочават и убиват добрите идеи още в зародиш?


 

Колеги, това е статия от сайта "razkritia.com" по актуална тема ,особено за мен!

 

Опасно! Несменяеми директори-олигарси съсипват училища и ученици...,  а  учители?!

Публикувано на 11 юли 2009 в 2:43pm

  • Внимавайте в какви ръце поверявате децата си. Виновни са директорите на училища
  • Как да разберете кое училище е опасно за детето ви
  • Родители, не бъдете наивни, случаят с купуването на първокласници не е безобиден
  • Какви са подводните камъни и какви непоправими последствия има неправилно избраното училище

cad0100b6fХубаво е, че само преди ден се появи статия във великотърновския в-к „Борба”, в която директорът на СОУ „Вела Благоева” Ангел Янчев алармира за това, че директори подкупват, за да запишеш детето си в тяхното училище. Новината бе поднесена и от „Нова” тв, където пък в ефир потърпевш баща обясни практиката – обикалят по домовете и предлагат по 50 лв. на родителите да запишат децата си при тях.

Тази схема озадачи уж обръгналия българин, който обаче е чувствителен до скъсване, щом се касае за детето му. Едва ли му се удава обаче възможността да получи проверена информация за хората, на които поверява хлапето си в невъзвратимо важната за него възраст от седем до четиринадесет години. Особено в този период, в който то е „на сигурно”, в училище.

Скандалната новина накара „Разкрития” да се поразрови малко повече в добре прикриваните незаконни дейности на ниво обикновено училище и директори. Информацията ни е от двама преподаватели, един родител и няколко ученици. Споделяно е съвсем деликатно с децата.

Как да се разбере кое училище е фатално неподходящо за „меката ви глина” и „бедната попивателна”? Говорим за масовите училища, в които волю-неволю все пак трябва да учи детето. В частните човек има някакъв избор.

Как да разберем кое превръща ентусиазирания в началото малък човек в апатичен и не дай, боже, разхайлязен тийнейджър?

principal's officeМислите, че сложно? Не! Обърнете внимание на директорите. Те са опасно безнаказани и неконтролирани. Дори самите учители и държавата не са толкова виновни. Защото конюнктурата е дала възможността на директорите да си спретнат крепостно владение, за което вие и не подозирате.

Какво става в лошите училища и как това рефлектира директно и безнаказано върху детето, мира и спокойствието у дома ви? За бъдещето да не говорим.

Директорите са несменяеми. За двадесет-тридесет години на управление му намериха цаката как да забогатяват/не ги подценявайте/. От тях зависи подбора на всяка единица преподавателски кадър, а това се заплаща от порядъка на 1000–2000 лв. zx450y250_600136Някъде тарифата може и да е в евро. А минавало ли ви е през ум , че ако този кадър се окаже некадърен, шефът вече не му е шеф, а заложник. Най-некадърните и несменяеми учители са протежетата. Пък и защо да бъдат насилвани да му носят успеваемост. Неговите хора де. На другите, заварени или проврели се, жална им майка. А те са най-способните. Питайте децата си, разгледайте специалните сайтове, които са създали и там се изповядват без задръжки и емоционално. Цяла галерия карикатури и няколко липсващи имена. Попитайте ги за тях. Те са именно смазваните. И децата го чувстват и сигурно си създават модели и представи за света с неочакван обрат.

Но да продължим за директора! Него не го е грижа за училището – та това не му е частната фирма, фалитът на която ще одуха и него. Докато се въведе мандатността, още едно поколение ще плати данък нехайство и невежество на родителя.

Те и чистачките са с връзки. Мъжете им лепят плочките и градят няколкоетажните вили на скромния роден богаташ. После училището било мръсно и занемарено… Че те тези необразовани лелки са по-важни от директора и си го изкарват на най-кадърните и беззащитни даскали. Като влезете още в лошото училище, ще го познаете по безнадеждно замазаните мозайки, занемарените тоалетни и общото впечатление за запуснатост. И дворовете говорят.

klasЗнаете ли какво виждат и чувстват децата? Как ли си обясняват, че има учители/има, питайте ги/, при които има дисциплина и урокът минава незабелязано. Но има и такива, в които ходят цял час от чин на чин, играят карти, обърнати гърбом към мякащото подобие на преподавател. То просто няма преподаване.

А и фактите в цифри. Попитайте директора /те са любезни и няма как да ви откажат/ колко са в момента паралелките в първи клас пък и нагоре. Ако са само две – бягайте. Тук го няма мениджърът, няма ги емблематичните преподаватели. Или едва оцеляват. Попитайте били ли са доскоро 4-5 паралелките в първи и нагоре класове? Да? Хм… Защо училището работи на една смяна, а преди се е пръскало по шевовете. Децата не намаляват, те са същите, за които няма място в детските градини. Къде отиват само след година. Нали сами не могат да отпътуват в чужбина? Ами действащи родители ги записват малко по-далече, но в добро училище.

546_6_bОпасните директори унищожават превантивно знаещите учители, защото те са изобличителният пример и неприятното напомняне какво не са парашутистите. И ако това го има другаде, то там цената заплаща оформилия се вече възрастен, но в училище плащат децата.

Опасните директори правят реклама за първокласниците си, че ще осигурят денонощно охраняван и осветен подлез за такива дори без придружител. А през годината това не се случва и подлезът си остава кварталната тоалетна. Който схване, мести детето. Но веднъж одобрени от инспектората паралелки с минимален макар брой ученици, вече не се пипат, макар там да има „мъртви души”, т е. напуснали, но водещи се на отчет деца.

Защо му е на директора да търси спонсори, да подобрява материалната база, визия, престиж, да разкрива интересни паралелки за танци, изобразително изкуство, засилено обучение по езици? Керванът… нали знаете.

c1123bfc57Лошите директори са неопознаваеми и за началниците си. Имат си система за ранно оповестяване на проверка и дори несъществуващи занимални се мобилизират, за да не лъсне фактът, че изобщо непрактикуващ „свой“ човек получава цяла заплата на гърба на… знае се кого. Документацията свети. Инспекторът е доволен.

А че на неправомерно уволнен и съкратен неудобен учител, успял да осъди такъв директор, му се заплаща дължимата сума обезщетение от училищния бюджет? Пари от порядъка на 6-12 хиляди лв. Вместо от джоба на сгафилия директор. Та те сега имат ДЕЛЕГИРАН бюджет. Разбирай поверен изцяло на Феодала педагог. В такива училища на родителски срещи ви изнудват да сбирате пари за мазане и кърпене. А пари има, но климатиците и най-новите компютри в кабинета на шефа, както и заплатени осъдителни присъди ги поглъщат. Този същият директор може да разкрие място за общ работник за братовчед си и да се чудят после децата ви защо бравите на такива училища са изкъртени и пр. елементарности. Ами това, което не се знае, но може само да се предполага?

Така че това, че някакъв мухльо се дигнал да купи първолаци, направо си свети, че е аут и той, и училището му. Да го затворят, то и без това е една имитация. Щом директорът е идиот? Директорът на УЧИЛИЩЕ?

И все пак има и добри директори, учители и училища. Търсете ги!

http://www.novatv.bg/