За България, Русия и Европа...и газта разбира се.

Току що чух, че са подписали договор за газопровода Южен Поток, който ще осигурява газ на България и Южна Европа. Очевидно той ще конкурира някакъв газопровод от Азайберджан или Казахстан, вече забравих, зад който стои САЩ и Европа (във вероятен смисъл, че предпочитат да не зависят от Русия).
Това което откровено не разбирам все още е това добре ли е или зле за ЕС. В смисъл, очевидно е против интересите на милите ни араби, но...до колко може да се разчита на Русия, не знам. Според предварителното ми мнение е, че повечето и независими източници на газ са добри за Европа, защото и дават по-голяма свобода.
 Да не говорим за визитата на Буш на Изток и смешните танци със саудитци и оръжията, които им продадоха и фактът, че искат да елиминират Иран на всяка цена, което откровено ме плаши. Мисля че ще се получи интересно ако Русия и Иран се съберат окончателно и направят блок срещу САЩ . И тогава чия страна ще вземе ЕС? Защото Русия е по-близо до нас, а и Сащ и Европа имат силни разногласия в много области, но пък от друга страна Русия има навика да загрубява ненужно нещата от време на време. Да се надяваме че Митето Медвеев ще бъде по-умерен от Путин в тази област (четох в НЙ таймс, че по-принцип е по-кротък към момента и не си пада толкова по бруталностите) и че ще започне да се държи цивилизовано с братята европейци. В крайна сметка ако успеем да имаме добронамерени отношения с Русия, Европа ще стане непобедима. А България ще се окаже в добро положение.

Ако ли не, ще стане малко сложно за нас :)

И само да уточня, моето сърце е с Обединена Европа и само неините интереси ме интересуват.