avatar

Много шум за... парцалки

След приемането на новата Наредба за безплатното работно и униформено облекло, съществуващите проблеми при осигуряването на работното облекло на педагозите, не само не намериха своето решение в практиката, но бяха и допълнително усложнени чрез нееднозначното тълкуване и прилагане на нормативните текстове. След множество спорове, становища, предложения и други дебати, свързани с прилагането на наредбата спрямо работещите в учебните звена, през 2011 г. се стигна до практически действия в посока изготвяне на нарочна нормативна уредба на проблема и приемане на обособена процедура, касаеща конкретната категория работници и служители и отчитаща техните потребности. Като резултат, в общественото пространство получи гласност идеята за предоставяне правото на учителите да ползват представително, а не работно облекло, която идея бе предлагана и дискутирана многократно, но безрезултатно до този момент.

 

УЧИТЕЛИТЕ С ПРЕДСТАВИТЕЛНО ОБЛЕКЛО ! 2012-02-24

Уважаеми колеги,

Настоящият материал има за цел да Ви информира относно процеса на изменение на нормативната уредба, регламентираща осигуряването на представително облекло на педагогическия персонал в детските градини, училищата и обслужващите звена. Считам за нужно да акцентирам върху темата предвид актуалността й, както и заради многото въпроси, които в последната година бяха поставяни от бенефициенти, които упражняват дейност в сферата на образованието. Представянето на тази информация стана възможно благодарение на труда и любезното съдействие на колегите от Информационно направление „Безопасност и здраве при работа” по проект „Подкрепа за достоен труд”, за което благодарим!

След приемането на новата Наредба за безплатното работно и униформено облекло, съществуващите проблеми при осигуряването на работното облекло на педагозите, не само не намериха своето решение в практиката, но бяха и допълнително усложнени чрез нееднозначното тълкуване и прилагане на нормативните текстове. След множество спорове, становища, предложения и други дебати, свързани с прилагането на наредбата спрямо работещите в учебните звена, през 2011 г. се стигна до практически действия в посока изготвяне на нарочна нормативна уредба на проблема и приемане на обособена процедура, касаеща конкретната категория работници и служители и отчитаща техните потребности. Като резултат, в общественото пространство получи гласност идеята за предоставяне правото на учителите да ползват представително, а не работно облекло, която идея бе предлагана и дискутирана многократно, но безрезултатно до този момент.

На 16 декември 2011 г. в ДВ, бр.99 бе обнародван Закона за държавния бюджет на Република България за 2012 г., с чийто параграф 87, т.2 се приема нов чл.40б на Закона за народната просвета (ЗНП) с текст, както следва:
„Чл.40б /1/ При изпълнение на служебните задължения лицата от педагогическия персонал в детските градини, училищата и обслужващите звена имат право на представително облекло за всяка календарна година при условия и по ред, определени в наредба на министъра на образованието, младежта и науката, съгласувано с министъра на финансите.
/2/ Средствата за представителното облекло на педагогическия персонал се осигуряват от съответния бюджет на детската градина, училището или обслужващото звено."

Правни последици и изводи:

1. Регламентира се субективното право на работниците и служителите от педагогическия персонал в детските градини, училищата и обслужващите звена да получават всяка календарна година средства за представително облекло, което да ползват при изпълнение на служебните си задължения;
2. Правото на представително облекло по смисъла на цитирания чл.40б от ЗНП възниква за педагогическия персонал в учебните звена, следователно не може да бъде упражнено от работници и служители с административни и помощни функции. За тях на общо основание са приложими разпоредбите на Наредба за безплатното работно и униформено облекло.
a. Принадлежността към педагогическия персонал се дефинира чрез метода на изброяването в проекта на Наредбата по следния начин: „педагогическият персонал включва лицата, заемащи длъжностите: директор, помощник-директори по учебната дейност, по учебно-производствената дейност и по спортна подготовка, ръководител на компютърен кабинет, ръководител на филиал в център за трудово-политехническо обучение (МУЦТПО), учителските и възпитателските длъжности, логопед, психолог, педагогически съветник, корепетитор, хореограф, педагог, ресурсен учител”; По метода на изключването, работниците и служителите, които не попадат в обсега на цитирания текст, ще бъдат изключени от приложението на Наредбата.
b. Възможна е хипотеза, при която поради характера на трудовите фонкции, за определена категория педагогически персонал може да възникне както право на представително облекло, така и право на работно облекло, която хипотеза вероятно ще породи определени дискусии в практическото прилагане на наредбата. Например: учител по практика в професионална гимназия ли трябвало да получи работно облекло, което предпазва личното по време на работа, а в същото време същия попада в категорията педагогически персонал и за него възниква право на представително облекло.
3. Правото на представително облекло се упражнява чрез получаване на средства /пари/ от работодателя за закупуване на облеклото. Размерът на средствата се определя от работодателя при съобразяване с постигнатите договорености в колективните трудови договори. Средствата ще се осигуряват в рамките на утвърдения бюджет/бюджетната сметка на детската градина, училището или обслужващото звено
4. Средствата за представително облекло ще се осигуряват и предоставят на работниците и служителите от педагогическия персонал ежегодно. Лицата от педагогическия персонал, които са получили работно по досегашната нормативна уредба и срока за износване не е изтекъл при влизане в сила на новата наредба, ще имат право на представително облекло от началото на календарната 2013 година, но когато срокът на износване изтича в рамките на календарната 2012 г., те ще имат право на представително облекло, чийто размер ще се определи пропорционално на времето до края на 2012 година.
5. Всеки работник или служител от педагогическия персонал при постъпване на работа ще има право да получи пари за представително облекло, чийто размер ще се определи пропорционално на месеците, оставащи до края на календарната година. При напускане, работникът или служителят дължи връщане на получени за представително облекло средства в размер, изчислен пропорционално на неотработените месеци в годината.

Предлагаме на Вашето внимание текста на проекта за Наредба. Бележки, становища и предложения по проекта могат да бъдат изпращани в МОМН до 2 март 2012 г. (включително) на e-mail: zmladenova@mon.bg

ПРОЕКТ
на Наредба за представителното облекло на лицата от педагогическия персонал в детските градини, училищата и обслужващите звена


Чл. 1. (1) С тази наредба се уреждат условията и редът за осъществяване правото на представително облекло на лицата от педагогическия персонал в детските градини, училищата и обслужващите звена.
(2) Педагогическият персонал включва лицата, заемащи длъжностите: директор, помощник-директори по учебната дейност, по учебно-производствената дейност и по спортна подготовка, ръководител на компютърен кабинет, ръководител на филиал в център за трудово-политехническо обучение (МУЦТПО), учителските и възпитателските длъжности, логопед, психолог, педагогически съветник, корепетитор, хореограф, педагог, ресурсен учител.

Чл. 2. (1) Лицата от педагогическия персонал в детските градини, училищата и обслужващите звена имат право на представително облекло за всяка календарна година при изпълнение на служебните си задължения.
(2) Стойността на представителното облекло се дава в пари, като изборът на облеклото се осигурява от всяко лице от педагогическия персонал съобразно благоприличието и деловия вид, съответстващ на служебното му положение.

Чл. 3. (1) Средствата за представителното облекло на педагогическия персонал за всяка календарна година се осигуряват в рамките на утвърдения бюджет/бюджетната сметка на детската градина, училището или обслужващото звено.
(2) Конкретната стойност на представителното облекло се определя от директора за всяка календарна година в съответствие с бюджета на детската градина, училището или обслужващото звено и съобразно размерите, договорени в колективен трудов договор.
(3) Колективен трудов договор по ал. 2 се сключва при условията и по реда на Кодекса на труда между представителните организации на работодателите и на работниците и служителите, а в детските градини, училищата или обслужващите звена - между директора и синдикалните организации.

Чл. 4. (1) При постъпване на работа през календарната година лицето от педагогическия персонал има право на представително облекло, пропорционално на оставащите до края й месеци.
(2) Когато лицето от педагогическия персонал напусне, то възстановява получената сума за представително облекло, установена пропорционално на неотработените месеци за годината.

Чл. 5. Лице от педагогическия персонал, което работи на непълно работно време, има право на сума за представително облекло пропорционално на определената в трудовия му договор продължителност на работното време.


ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 1. (1) Лицата от педагогическия персонал, които са получили работно облекло по реда на Наредбата за безплатното работно и униформено облекло, (обн., ДВ, бр. 9 от 2011 г.), чийто срок за износване не е изтекъл при влизане в сила на тази наредба, имат право на представително облекло от началото на календарната 2013 година.
(2) Ако срокът за износване на предоставеното работно облекло на лицата по ал. 1 изтича през 2012 година, те имат право на представително облекло, чийто размер се определя пропорционално на времето до края на 2012 година.

§ 2. Наредбата се приема на основание чл. 40б, ал. 1 от Закона за народната просвета.

§ 3. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването й в "Държавен вестник".


 http://podkrepa-varna.org