avatar

Коя/кой съм аз? Действам ли по своя воля или съм ръководен от постъпките на предишните поколения?


24.01.2014
публична лекция Ева Фалстрьом Борг, Швеция

Чуйте аудиозаписа тук.
На английски език с консекутивен превод на български език.
 


24 януари (петък) 2014, 19.00 ч.
Червена зала
Магистърска програма „Артистични психо-социални практики” на Нов български университет и Центърът за култура и дебат „Червената къща” представят:

Кой съм аз? Действам ли по своя воля или съм ръководен от постъпките на предишните поколения?

В тази публична лекция Ева Фалстрьом Борг, Швеция вдъхновена от пионерската работа на проф. Ан Анселин Шютценберже, Франция изследва идеите за геносоциограмата и пренасянията през поколения.

Ние действаме, провокирани от нерешени проблеми и травми, останали от предишните поколения на нашите разширени семейства. Те оставят невидим отпечатък, причиняващ безкрайни повторения преди да бъдат осъзнати и преработени. Проследяването и анализът на този вид ко-несъзнавано знание ни помага при приключването на нашите незавършeни семейни истории и освобождава както собствената ни воля и действия, така и тези на следващите поколения.

Гостуването на Ева Фалстрьом Борг е част от поредицата международни семинари, които Червената къща прави след приемането си през юни 2012 за редовен член и официален обучителен институт на Федерацията на европейските психодрама тренинг организации (ФЕПТО).

На английски език с консекутивен превод на български език.
Вход свободен

Ева Фалстрьом Борг от Швеция е старши психотерапевт и психодраматист. Тя води  международни обучителни семинари и семинари за супервизия в областта на психотерапията, психодрамата, библиодрамата, импровизационния театър и възстановителното правосъдие. Учен в областта на политическите науки. Активист на социалната промяна и демокрацията.
През 2010 година й е присъдена награда на ФЕПТО за цялостни постижения и принос.
 
 
резервирай място

http://www.redhouse-sofia.org/Events.aspx


Център за култура и дебат "Червената къща"
ул. "Любен Каравелов" № 15
София 1142
тел/факс: + 359 2 988 81 88
e-mail: info@redhouse-sofia.org
http://www.redhouse-sofia.org/

Как да ни намерите 

génosociogramme 2


Психогенеалогия

Идеята възниква през 70-те години на миналия век от известният психотерапевт и професор по клинична психология в  Университета в Ница (Франция) Ан Ансин Шутзенбергер.

Психогенеалогията е свързващ мост между  Психологията и Генеалогията(наука за историята на рода и произхода на индивида).

Психогенеалогията се състои в задълбочен анализ на родствените отношения в семейството в продължение на няколко поколения, с цел разкриване смисъла на събития от нашия живот, видян през призмата на родовата ни история.

Ние сме родени в сърцето на една сложна мозайка, съставена от успехи, радости, трагедии, съжаления, раздели, изневяри, недоизказани думи, тайни...в един лабиринт , където, историите на всеки един от нас е преплетена една с друга. В това огромно хранилище на събития, чувства и заплетени съдби , както сигурно сте забелязали, понякога човек може да прекара точно определена болест или  да има необичайно затормозяващо поведение, съответсващо на много точно усещане или спомен без самия той да го е преживял. Най-често конфликтния спомен или усещане произхожда от нашето семейно минало, ако някой от нашите предци е преживял конфликт или драма без да е успял да ги разреши, ние сме им носители чрез клетъчната ни памет. По този начин, несъзнателно сме подтикнати да намерим решения на този конфликт, било то под формата на болест, поведение или чрез изборите които правим  в живота(професия, партньор, предпочитания...): нашата СЪДБА.

 Това което не е доведено до съзнанието приема формата на съдба”
(К.Г.Юнг)

В действителност, всички ние сме точна конкретизация на сбор от памети:

  • Лична памет
  • Вътреутробна памет
  • Родова памет
  • Семейна памет
  • Колективна памет
  • Архаична памет

Това показва , че въздействието на „праисторията” и трансгенерационното  наследство върху нашия живот е първоначално.

Колкото повече се чувстваме  съпричастни към живота си, към желанието си да се освободим  от нашето семейно  минало, както и да освободим  децата си  от стойности и вярвания (да отделим  плявата от житото), които бихме  им предали несъзнателно, толкова по-ефикасни ще бъдем във нашето  личностно изграждане.

http://www.mb-therapeute.ch/decodage-bg.html







http://www.psychogenealogie.net/

http://zelenatakushta.com/
Първият Център “Зелена къща” се създава от Ф. Долто през януари 1979 г. в Париж.
Зелената Къща подготвя детето да се отдели от майката на 2 месеца, без да се разиграва театърът на ”синдрома на адаптирането”, да живее в сигурност без нея в обществото. Много от майките, които идват там, знаят, че след два месеца те ще са задължени да изпратят детето на ясла, защото са на работа.
В “Зелената къща” се създава “атмосфера на защитеност” – пише Ф. Долто.