avatar

Казус за дете, непосещавало училище през втория учебен срок

Колеги, 
Моля за компетентното Ви мнение.
В началото на тази учебна година, в моя трети клас, записаха момиче, което е ходило на училище до 28.02.2013г. Има документ за преместване в друго училище, но с молба майката го записа в нашето. Проблемът ми е, че не е ограмотено, не е ходило редовно на училище, не е завършило втори клас, няма годишни оценки по предметите. Според ППЗНП, учениците от 1- 4 клас не повтарят класа, от друга страна, ако няма оформени оценки по предметите не може да премине в следващ клас.
Кръгът е порочен, трябва според чл.112 и чл. 114 да му осигуря обучение по индивидуална програма през ваканциите и по време на учебните занятия, но по чл.137, ал.1 и чл.137 (а), ученичката трябва да повтаря класа ако няма оформена годишна оценка, без да са налице уважителни причини за отсъствията и. В получените документи от старото училище има само 34 неизвинени отсъствия за периода до 28.02.2013г.
Сами разбирате, че детето е от малцинствен произход, родено 2003г.,а не 2004г., както са моите ученици, няма заболявания, не е със СОП или някаква епикриза. По думите на майка му, от "Закрила на детето" знаят за случая и затова не е получавала детски надбавки.
Моля Ви, ако имате подобен случай във вашето училище, да ми пишете как сте постъпили и най- вече, в кой клас трябва да бъде записано- във 2-ри или 3- ти?
От страна на майката има разбиране и тя е съгласна да бъде записано във втори клас, стига да се научи да пише. 
Надявам се на вашия бърз отговор.
Благодаря Ви предварително.