avatar

За правото на свободен избор относно ваксините



Уважаеми сънародници, в този момент в България, в източна и цяла Европа се осъществяват различни инициативи за право на избор на ваксините. В България се подготвя мащабен протест без ограничение на формата му - във Фейсбук и навсякъде.

Кулминацията му е на 10 май 2015 г. Събитието, което е част от общобалкански протест с участието на редица държави, от българска страна е организирано от фейсбук групата „За или Против Задължителните ваксини“. Сформирането на тази група само по себе си показва, че в България има будни, четящи, информиращи се хора, както и достатъчно пострадали от нежелани реакции от ваксините, което е една от предпоставките за търсената промяна. Милиони европейци желаят да я видят, тъй като тя засяга нашето общочовешко право на информиран избор. Независимо дали сме „за“ или „против“ ваксините, остава максимата, че правото на избор трябва да се счита за неотменимо човешко право във всички сфери на живота и още повече в цивилизованото общество, което настояваме че сме изградили. Залегнало е и в различни законодателни актове на Европейски съюз. Според фейсбук групата „За или Против Задължителните Ваксини“ въпросът за правото на избор е предимно правен, не толкова медицински – българският Закон за здравето нарушава Конституцията и редица европейски актове.

По статистика в повечето европейски държави ваксините имат избирателен характер - Германия, Великобритания, Русия, Ирландия, Австрия, Испания, Португалия, Швейцария, Украйна, Исландия, Люксембург, Холандия, Норвегия, Швеция, Финландия, Дания, Гърция, Кипър, Естония, Беларус и Литва.

Показателно е, че в страните с препоръчителни ваксини ваксинационният обхват е по-висок от този в страните със задължителен статут за ваксините и това е постигнато единствено с добра информационна кампания и без никакви санкции и ограничения в случай на отказ от ваксини.
Един от най-сериозните проблеми в България е липсата на пълноценна и обективна информация за ваксинопрофилактиката като цяло и характеристиките на ваксините, включително сериозните нежелани реакции и дългосрочни последици, която да се предоставя на родителите. Това информационно затъмнение е недопустимо и поставя в риск здравето на децата. Прецедент е за цяла Европа. Системата е авторитарна, поставя и личните лекари пред невъзможността да направят най-доброто за пациентите си, а са принудени да изпълняват норми.

Тъй като липсва и адекватна компенсация и план за лечение на деца пострадали от ваксини у нас, не е чудно, че броят на неваксиниращите родители в България придобива значителни размери през последните две години. Нещо повече, някои родители дори напускат страната само и само да живеят в страна където ваксините са свободно избирателни.

Инициативи на групата „За или Против Задължителните Ваксини“ придобиха обществена популярност още през януари 2015 г. със създаването на отворено писмо-подписка с искане за право на избор, което бе подкрепено от няколко неправителствени организации:

Сдружение „Национална мрежа на родителите”, Сдружение "Екофорум за устойчиво развитие", Българско хомеопатично общество, Фондация "Родна стряха", Сдружение "Естествено", Национален форум "Моето дете", НПО "Другото училище".
Писмото бе подписано онлайн и от 3267 български граждани живеещи в България и чужбина и aдресирано до президента на република България Росен Плевнелиев, министър-председателя Бойко Борисов, поименно до всички депутати от 43-то Народно събрание, дo министъра на здравеопазването Петър Москов и някои ключови български институции. Отвореното писмо е придружено от приложение с правните аспекти на проблема, както и доклад за ваксинопрофилактиката в България в контекста на европейския и световен опит, с автор г-жа Петкана Бакалова.
Макар писмото да получи голямо присъствие в българските медии, отговор от институциите все още не е получен. Поради тази причина, както и заради нарастващото недоверие на българските родители към здравните институции в България и към ефективността на ваксините, тази инициатива се разраства и в момента наближава кулминационен момент, в който ние, българите, се присъединяваме към един общобалкански протест за право на избор на ваксините.


Можете да откриете информация за събитието тук:
https://www.facebook.com/events/369908026531635/

Също и във фейсбук групата „За или Против Задължителните Ваксини“:
https://www.facebook.com/groups/161283897242551/


Администраторите на групата споделят в текста на събитието:

  „Събитието е общобалкански протест на Македония, Сърбия, Хърватия, Босна и Херцеговина, Черна гора, Словения и България. За България протестът се провежда във Фейсбук и навсякъде. По този начин всеки, независимо дали се намира в най-отдалеченото село или някъде по света, чрез включване в това събитие, чрез значка с някое от изображенията на протеста на ревера си, във фейсбук профила, на работа, по улиците, на прозореца у дома и където намери за добре, ще заяви своя протест срещу задължителното ваксиниране и своето искане за право на избор. Допълнително ще обявим, ако се вземе решение за протест на конкретни места като част от общия протест.

В съвременното развито общество правото на избор и неприкосновеността на личността са императив, докато у нас по отношение на ваксинопрофилактиката подходът е авторитарен и противоречащ на гарантираното от европейското законодателство право на информация и избор. Законът за здравето подлежи на субсумиране под редица норми, те са от различен ранг. Конституцията на Република България, европейската Конвенция за правата на човека и Конвенцията за защита на правата на човека и на човешкото достойнство във връзка с прилагането на постиженията на биологията и медицината, стоят НАД българския Закон за здравето, останал от тоталитарни времена, проформа напаснат впоследствие, но не изцяло към европейските актове и Конституцията.

Нашите деца са наша грижа и отговорност! Искаме право на избор за ваксините! “Протестът все още набира своите участници онлайн и се разпространява и подкрепя главно чрез фейсбук и други социални мрежи. Но ако исканията на тези загрижени родители не бъдат удостоени с необходимото внимание от нашите институции, много е вероятно протестът да надрасне медийното пространство и да се прехвърли по площадите.

По отношение на протеста в цяла Европа, отново за право на избор за ваксините, на страницата на събитието с общобалканския протест на фейсбук можете да намерите информация и за подписката-писмо до Европейския парламент, Европейската Комисия и Съвета на Европейския Съюз.

Всеки, който желае да подкрепи протеста за право на избор на ваксините в България, може да го направи като се присъедини към събитието във фейсбук, както и към групата за ваксините.

На следните уебстраници може да намерите много полезна информация за ваксинопрофилактиката у нас и по света:

http://vaksini.eu/

 http://vaksiniistinata.ovo.bg


Дари Проданова
за в. „България Сега“




---


 

За правото на свободен избор по отношение на ваксините

Националната мрежа на родителите подкрепя искането и протеста за свободен и информиран избор по отношение на ваксините. Преди всички останали аргументи, задължителното ваксиниране противоречи на Конституцията:

Относно правата на гражданите в медицината
Конвенция за правата на човека и биомедицината:
чл.2: “Интересът и благото на човека имат предимство над интереса на обществото или този на науката.”
чл.5: “Всяка интервенция, свързана със здравето, се извършва само със свободно и съзнателно изразеното съгласие на заинтересованото лице. Това лице получава предварително необходимата информация за целта и естеството на интервенцията, както и за произтичащите от нея последствия и рискове.”

 

Конституция на Република България:
Чл. 5. ал (4) Международните договори, ратифицирани по конституционен ред, обнародвани и влезли в сила за Република България, са част от вътрешното право на страната. Те имат предимство пред тези норми на вътрешното законодателство, които им противоречат.

В §34 обяснителния доклад към Конвенцията е посочено:
„34. Този член [5] се отнася до съгласието и утвърждава на международно ниво вече добре установено правило, което гласи, че никой не може да бъде принуждаван по принцип да се подлага на интервенция без неговото съгласие. Следователно човешките същества трябва да могат свободно да дават съгласието си или да отказват всяка интервенция, отнасяща се до тях. Това правило изяснява личната свобода на пациентите в техните взаимоотношения със здравните работници и ограничава патерналистичния подход, който пренебрегва желанието на пациента. Думата „интервенция” се разбира в най-широк смисъл, както е посочено в Член 4 – а именно като включваща всички медицински действия и по-специално интервенции, извършвани с цел профилактика, диагностика, лечение, възстановяваме или изследване.“

 

НМР подчертава, че въпросът е сложен и нееднозначен, и че именно гарантираната свобода на избора е предпоставка за установяване на балансирано и адекватно отношение към ваксините, което се изразява в:

1. Отхвърляне на псевдонаучните и/или силно идеологизирани аргументи както “за”, така и “против”, често доминиращи разговора за ваксините;

2. Привеждане на медицинската практика в България в съответствие с практиката в повечето европейски страни, в които няма задължителни ваксини и медицинските лица изпълняват задължението си да информират пациентите относно всички възможни реакции на ваксините;

3. Изграждане на независим и работещ механизъм за регистриране и докладване на постваксинални реакции;

4. Изграждане на система за обезщетения за увреждания, настъпили вследствие на ваксина;

5. Акцент върху качеството на живот – хранене, хигиена, физическа и социална активност – като основна предпоставка за здравна профилактика;

6. Премахване на обвързването на социалните плащания с ваксинационния статус. Родителите трябва да взимат независими и информирани решения за здравето на децата си, а не решения, взети под финансов натиск.

НМР напомня на българските институции, че отговорността за всички решения, свързани с отглеждането и възпитанието на децата, е единствено на техните родители, съгласно чл. 47 от Конституцията.


Първоизточник :Национална мрежа на родителите



---



Действително ли са нужни ваксините за учениците?

в-к Лечител, Брой: 44, 01 November 2012

 „Авторитетите” в здравеопазването смятат, че вашето дете няма право да получи образование, докато не получи своята доза интоксикация от демагозите на задължителната ваксинация. Тези родители, които оспорват необходимостта и моралната страна на тази инвазивна процедура, с ирония биват информирани от „компетентните власти”, че неваксинираните деца представляват заплаха за обществото. На нас ни казват, че всички деца трябва да бъдат задължително ваксинирани, иначе ще се разруши „защитния пашкул”. 
     Някои родители не са убедени в това, че си струва да подлагат своето дете на ваксинация и, наистина, това съвсем не е лесно решение. Факт е обаче, че ваксинацията може да не бъде правилният избор за вашето семейство. Според някои медици съществуват най-малкото 7 причини, поради които провеждането на задължителна ваксинация в училищата подлежи на дискусия. 
...



---



Вижте също:

Медицински семинар с Д-р Олаф Кооб, Германия

Основи на здравето и болестта. Ако органите можеха да говорят...
От 14 до 16 юни 2015.