avatar

"Децата имат нужда да виждат творбите си изложени" (E.X.)

Клуб за културни инициативи "Таралеж"

Клуб за културни инициативи 'Таралеж'

Професията Ви е доста отговорна, макар и в последните години общественото внимание да остава далеч встрани от възпитаването на любов към естетиката, природата и красивото у децата. Какво Ви кара да продължавате напред, въпреки всичко?

Колкото и клиширано да звучи, желанието ми светът да стане по-добър. Айнщайн има една мисъл „Ако искате да живеете щастливо, привържете се към определена цел, а не към хора или вещи!”. Смятам дори, че той е имал предвид „идея”, а не цел. Децата наистина ме мотивират да продължавам. Когато знаеш, че залагаш някакви непреходни ценности в съзнанието им, когато по този начин им създаваш предпоставки да бъдат по-добри хора, това няма как да не ти дава сили…

Елеонора Христова: Децата имат нужда да виждат творбите си изложени



Честит празник, госпожо Христова! Ръководите ателието по керамика и изобразително изкуство към Общинския детски комплекс във Велико Търново. От колко време работите с малките творци и какви са впечатленията Ви?

Благодаря! Честит празник и на вас! Конкретно в ОДК работя от 12 години, но се занимавам с деца от повече време. Дългогодишният ми опит ме е убедил, че малките идват в ателието с огромно желание да се учат, да творят, да се развиват в духовно отношение. Всяко дете има специфични способности разбира се, но много от тях са изключителни таланти и, стига да им се даде възможност, могат да постигнат неподозирани резултати.

Как решихте да се занимавате с преподаване? Все пак работата с деца изисква голяма концентрация, отдаденост и търпение…

Бих могла да ви кажа, че съм усещала преподаването като свое призвание, но няма да го направя (смее се). Всичко стана наистина случайно. Завърших Педагогика на обучението във Факултета по изобразителни изкуства на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”, след което трябваше да започна работа. Разбира се, всеки млад творец си представя пътя си по доста по-различен начин от това да се занимава с преподаване, но понякога нещата просто се случват. Появи се възможност да преподавам и приех. Впоследствие ми допадна да работя с деца; обичам децата. И така се случиха нещата… Разбира се и досега си мечтая да имам възможността да се занимавам само с творчество, но в днешни времена това е все по-трудно.

Колко деца посещават ателието по керамика и изобразително изкуство към Общинския детски комплекс и на каква възраст са възпитаниците Ви?

Децата са разделени на различни групи. В момента в ателието идват общо около 80-90 деца. На възраст са от първи до осми клас, макар и в предишни години да сме имали и по-големи.



Какъв подход използвате, за да спечелите и задържите вниманието на малките? Лесно ли се работи с деца?

Честно да ви кажа, изобщо не ми се налага да използвам някакви хитринки, прийоми или тактики в работата си. Децата, които идват в ателието по керамика и изобразително изкуство, искат да го правят, така че сами са достатъчно мотивирани. Да, колегите, които работят в училища, полагат доста усилия, за да успеят да предадат поне минимум знания и умения, но при нас не е така. Децата ни подхождат към работата си в ателието с необходимата сериозност, макар и настроението при нас винаги да е отлично.

Какви са основните проблеми и перспективи в извънучилищната работа с деца в Общинския детски комплекс и в България като цяло?

Едва ли ще ви изненадам като ви кажа, че имаме сериозни затуднения с осигуряването на необходимата материална база. Много от материалите, с които работят децата, ги купувам сама. Също така поемам и голяма част от разходите, които изникват, когато имаме събития като днешното. Основно по транспорт… За да развиваме нормално дейността си, имаме нужда от по-добро финансово обезпечаване. Затова полагаме усилия да намерим спонсори, но в момента това е изключително трудна задача. Недостатъчните средства ни пречат и да имаме повече участия в различни фестивали и конкурси, което е много важно за децата. Те имат нужда да виждат творбите си изложени пред публика, имат нужда от внимание, от награди… Това са едни от най-силните мотиви за всеки начинаещ творец. Именно те му помагат да преодолее трудните моменти и му дават сили да продължи напред. За съжаление, на този етап ние не можем да осигурим на възпитаниците си много подобни стимули… Така е в цялата страна.

Професията Ви е доста отговорна, макар и в последните години общественото внимание да остава далеч встрани от възпитаването на любов към естетиката, природата и красивото у децата. Какво Ви кара да продължавате напред, въпреки всичко?

Колкото и клиширано да звучи, желанието ми светът да стане по-добър. Айнщайн има една мисъл „Ако искате да живеете щастливо, привържете се към определена цел, а не към хора или вещи!”. Смятам дори, че той е имал предвид „идея”, а не цел. Децата наистина ме мотивират да продължавам. Когато знаеш, че залагаш някакви непреходни ценности в съзнанието им, когато по този начин им създаваш предпоставки да бъдат по-добри хора, това няма как да не ти дава сили…



По случай 1 ноември, Денят на народните будители, организирахте твърде интересно начинание съвместно с Клуб за културни инициативи „Таралеж”. Разкажете ни малко повече за зараждането и същността на идеята, както и как се стигна до реализацията й.

Това не е първият път, когато работим с младите хора от Клуб „Таралеж”. Тъй като в Общинския детски комплекс знаем отлично, че те са отворени за всякакви идеи, решихме да измислим нещо заедно за Деня на народните будители. Тук имат добър контакт с децата, всичко се получава непринудено и позитивно… И така се роди идеята възпитаниците ми да се превъплътят в ролята на будители и да се опитат чрез рисунките и апликациите си да създадат добро настроение у хората на Самоводската чаршия. Макар дъждът да попромени малко плановете ни, все пак мисля, че се получава отлично.

В последните години почти всички традиционно стабилни парадигми в българското общество се промениха осезаемо, и то невинаги в положителна посока. Смятате ли, че начинания като това, което Общинският детски комплекс и Клуб „Таралеж” организират, могат да привлекат вниманието на повече млади хора, а защо не и на обществото като цяло, към образованието, културата и духовните ценности?

Да, подобни инициативи представят изкуството по достъпен за хората начин. Определено това е удачен вариант да се даде възможност на децата за изява, а също така и на великотърновци да се докоснат до изкуството им и да се заредят с положително настроение. Трябва да се търсят повече такива нетрадиционни пътища. Съвременните условия ни принуждават да сме по-гъвкави, за да стигнем до хората.

Денят на народните будители е специфичен празник. Целокупно българският народ припознава като „будители” светли исторически личности – Кирил и Методий, Паисий, Славейков и Ботев да речем… Същевременно обаче всеки от нас има свои собствени вдъхновители в духовно отношение. Разкажете ни нещо повече за вашите лични будители.

Както е съвсем разбираемо, за да започна да се занимавам с изобразително изкуство, в началото ме вдъхновяваха различни художници, които много харесвах, а някои от тях харесвам и до сега. Като Густав Климт например… Може и да е странно, но друг мой „будител” в момента е „говорещият с кучета” Сийзър Милан („Говорещият с кучета” е телевизионна поредица по National Geographic б.а.). Убедена съм, че, за да се научи да обича хората и да се отнася добре с тях, човек първо трябва да изпитва положителни чувства към животните. Истински добрите хора обичат животните.

Планирате ли в скоро време ръководеното от Вас ателие по керамика и изобразително изкуство да вземе участие в други инициативи, конкурси или презентации?

Да, разбира се! Както ви казах, децата имат нужда от постоянно стимулиране и одобрение, за да се развиват като творци. Имат нужда някой да оценява труда, усилията и напредъка им. Затова и се опитваме колкото се може по-често им даваме възможност да се изявяват пред публика. Планираме няколко участия във фестивали и конкурси през следващите месеци. Най-големите от тях, извън Велико Търново, са във Варна и Сунгурларе. Ще участваме с керамика  в традиционната изложба-базар в старата столица. Във Варна пък местната управа и тамошният Общински детски комплекс организират инициатива, наречена “Любовта е в нас”, в която също ще се включим. В Сунгурларе за пореден път ще участваме в Националния конкурс за детска рисунка по случай Трифон Зарезан. Това събитие се организира от Министерството на образованието, младежта и науката, Националния дворец на децата, Регионалния инспекторат по образование в Бургас и, разбира се, Община Сунгурларе. На много от конкурсите, на които участваме, наши възпитаници печелят призови места, което е прекрасно, защото им дава самочувствие и им доказва, че могат. Дори днес едно от децата ни получи наградата си от национален конкурс за рисунка, организиран от Община Велико Търново. Затова няма да се отказваме, а ще продължаваме, за да получават децата ни още по-голям стимул да творят.

Пожелаваме успех на децата от ателието по керамика и изобразително изкуство към Общинския детски комплекс във Велико Търново. А творбите им, посветени на Деня на народните будители, можете да разгледате в Клуб за културни инициативи „Таралеж”.

Едно интервю на Стоян Николов


Таралеж

Блог за дейностите на клуб за културни инициативи "Таралеж" и Сдружение "Идействие"


Още от Таралеж:

Малките творци от ОДК рисуваха в „Таралеж” по случай Деня на народните будители



„Таралеж” и Общинският детски комплекс отбелязват заедно Деня на народните будители



Гергана Пенова: За мен е удоволствие и начин на живот да споделям изкуството си с децата



Арт клуб „Таралеж” представи малкия художник Даниил. Чисто по детски


Блог Образование:


Аелита Андре, художничка от 9 месечна възраст