avatar

Граматична главоблъсканица

Днес бях в един голям магазин за детски играчки. Избирах джип за малко момченце. На тръгване ми дадоха настолно календарче за идващата 2007 година. Започнах да го разглеждам и останах шокирана. Или то е пълно с граматични недомислици или аз съм много зле по български език!.. И двете ми се струват еднакво ужасни, затова веднага реших да се допитам до вашето мнение.

На пръв поглед календарчето изглежда така:
deteto 001

А на втори:
deteto 007

Ето малко zoom:
deteto 009

Наистина ли е правилно да се напише 'радосТТи', а не 'радосТи'.... По тази логика 'пролеТТи', а не 'пролеТи'.... 'лудосТТи', а не 'лудосТи'... Защото аз винаги съм мислила точно обратното. Срам и позор за мен е това, че не зная граматика.

От друга страна от написаното с червени букви би трябвало да следва, че думите в колонка едно са от 1л.ед.ч., а тези в колонка две от 1л.мн.ч. Пълна недомислица!
Не знам как е възможно да се предлагат подобни неща, които лесно могат да попаднат в детски ръце и да объркат малкото човече, което тъкмо е започнало да се учи. Не знам защо никой не ограничава разпространението на подобни материали. Изобщо цялото настолно календарче е под критика, но тази страница е най-фрапираща за мен.