avatar

Преди да е станало късно

Този пост е преди всичко за родители. Целта му е да им помогне да упражняват безопасно поведение с децата си навсякъде. Преди да е станало късно. Материалът го намерих на руски във Фейсбук и реших, че е важен особено сега, в началото на пролетта, когато деца и родители прекарват повече време навън. За съжаление не погледнах сайта, в който беше публикуван, но поне коректно ви пиша, че не е мой, а само мой превод.

Преди да е станало късно

 Правила за безопасност на деца, когато се изгубят

Превод от руски 

            Проучвания показват, че 49 от 50 деца са готови да тръгнат с непознат по улицата. Разучете тази инструкция с децата си!

На улицата

  1. Спри!

    Първото нещо, което трябва да направиш, ако се изгубиш е да минимизираш придвижването. Спри се, когато разбереш, че родителите или съпровождащите те възрастни не са наблизо. 

  2. Огледай се!

    Огледай се около себе си – не се ли виждат родителите ти?! 

  3. Викай!

    Не се стеснявайте високо да викате мама или татко, може би те ще чуят вашия глас! 

  4. Иди при полицай или охранител!

    Ако се намирате в града или наблизо има полицай или охранител на близък магазин, търговски център, приближи се до него и му кажи, че си се изгубил. 

    Важно: не бива да се отдалечаваш далече, ако полицаят или охранителят не е наблизо. Ако сте в търговски център на втория етаж, а охранителят е на първия, не се спускай на първия етаж!

  5. Помоли за помощ възрастен с дете

    Ако наблизо няма полицай или охранител, следващият възрастен, към който можеш да се обърнеш е възрастен с дете.

    Важно: Не ходи никъде с този човек. Ако възрастният предложи да те отведе в къщи при мама и татко, твърдо кажи, че ще чакаш мама и татко там, където си се изгубил. Помоли възрастния да им позвъни и да обясни къде да те намери.

    В транспорта

    1. Ако си в метро – излез на най-близката станция, ако си близо до спирка на автобус – отиди на спирката.

      Ако сте седнали във вагон на метро, автобус или тролейбус, а родителите ги няма – слез на най-близката спирка и чакай там.

      Важно: В метрото в центъра на залата на всяка станция иди при колоната SOS и потърси помощ. Може да се приближиш към полицай или служител на метрото. Ако родителите ти са излезли от вагона или са заминали, а ти не си успял, остани на тази станция, на която сте били заедно. Не тръгвай след родителите си със следващия влак или автобус!   

      На почивка или в гората 

  1. Вземи със себе си или помоли родители те да вземат напълно зареден телефон

  2. Вземи със себе си свирка, шоколад и бутилка с вода.

    Ако се загубиш и дълго викаш за помощ, гласът ти ще падне. По-лесно е да използваш свирка, за да ги те чуят когато ги зовеш. Шоколадът заема малко място и бързо утолява глада, водата ти трябва не само да утолиш жаждата, но и да промиеш рана, ако има такава.

    Важно: Не се приближавай към природни открити водоеми без възрастни.

  3. Остани на място. 

  4. Огледай се и викай възрастните или свиркай със свирката.

  5. Ако никой не откликне, а видиш пътечка, може да излезеш на пътечката и да стоиш там.

За родителите

  • Проведете с децата тренировки в игрова форма, привлечете деца и роднини към играта «Как ще се държа, ако се изгубя». Еднократното обяснение не е достатъчно. Доброволци препоръчват също да се проведе ролева игра, където вие молите познат, който вашето дете не познава, да се опита да отведе детето ви. Не се страхувайте да покажете пред детето вашите чувства -разкажете му колко сте били изплашени и разстроени, когато сте видели как то тръгва с непознатия.

    Забележка – веднага след края на тренировката за децата, сътрудниците и доброволците на центъра са провели обучаваща игра с децата – около половината деца, присъстващи на лекцията, по време на играта са тръгнали с непознат възрастен.

  • Научете детето да казва на възрастните «не».
  • Детето не бива да тръгва на някъде без да ви каже или без вашето разрешение, даже със семейни приятели.
  • Ако са ви позвънили и са ви казали, че детето ви чака при най-близкия магазин, спирка, търговски център, помолете го да остане там и сами идете при детето.
  • Измислете си парола, която да знаете само вие с детето.
  • Ако детето се изгуби, веднага съобщете в полицията. Полицията приема съобщения за загубени деца и възрастни веднага след тяхното подаване. Няма три дневен период на изчакване от момента на изгубването.
  • Не пускайте децата в гората с възрастни роднини.
  • Ако детето се е изгубило по време на почивка, претърсете всички близки водоеми, включете и съседите.
  • Не забранявайте на децата да имат профили в социалните мрежи (става дума за деца над 8-10 годишна възраст). За тези профили вие трябва да знаете.
  • Децата трябва да ви звънят контролно от места с повишена опасност – «излязох от къщи», «излязох от подлеза». Така вие ще проконтролирате, че с детето нищо не се е случило.

Пазете децата си!