avatar

Как да разпознаем песен, която слушаме в момента

Често пъти, когато сме някъде навън: в магазин, басейн, превозно средство и т.н., и чуем любимо парче, ни се приисква да го намерим в мрежата и да му се насладим отново, но обикновено нито си спомняме изпълнителя, нито заглавието на песента. Приложенията за Андроид са многобройни и разнообразни и сред тях могат да се открият какви ли не невероятни виртуални инструменти, като например: термометър, компас, нивелир, огледало, лупа, апарат срещу комари и др., в това число и нещо много ценно, като програми за разпознаване на музика.

Откакто Ники Христов от групата „Бон-бон“, с когото се познаваме, ми разкри вълшебството на безплатното приложение за Андроид - Shazam, не съм спряла да се удивлявам на музикалните си открития. С програмката се работи много лесно. Докато звучи музиката, натискате синия бутон, който задейства „слушането“, и когато песента бъде разпозната, приложението извежда препратки към клипове в ютуб. Както се досещате, за да се работи с него, е необходима връзка с интернет.

От скоро обаче съм щастлив потребител на още едно подобно приложение, благодарение на един млад човек, програмист, с когото се запознах на морето – Васко Василев. Нарича се SoundHound. То е една идея по-добро от Шазам, защото може да разпознае песента само с тананикане. Преди малко се възхитих на тази възможност. Заслушах се в стар кавър на „Студио В“ и ми се прииска да чуя оригинала.



 Не си спомнях обаче заглавието му. Включих SoundHound през телефона, но българската песен се оказа непозната за приложението вероятно защото е много стара и международно неизвестна. Затова реших да му помогна с тананакане и… о, чудо!, то се сети и ми предложи линкове към нея. Поздравявам ви с великолепната Killing me softly на Роберта Флек и ви желая приятна релаксираща вечер.