avatar

Награда "Бисерче вълшебно" 2015

Здравейте!

За трета поредна година се обръщам към вас с покана да разпространите сред учениците си информация за гласуването в награда "Бисерче вълшебно" - единствената българска награда за детска литература, чието жури са децата.

За онези, които не са запознати с кампанията ни за насърчаване на четенето, принципът е следният: всяка година предлагаме на читателите на възраст от 6 до 15 години модерни книги, които не се изучават в училище. Книгите са издадени през предходната на гласуването календарна година; разделени са във възрастови категории за улеснение и на децата, и на възрастните; те са съобразени с всички световни тенденции в детско-юношеската литература.

В определения за гласуване период всяко дете на възраст от 6 до 15 години може да избере една книга, която да подкрепи чрез гласуване в сайта www.biserche.com. За своя вот участникът получава грамота на мейл на родител, а името му участва в томбола за награди - комплекти с книги и други. 

За втора поредна година "Бисерче вълшебно" е под патронажа на Президента Росен Плевнелиев, а в настоящото издание наш партньор е и МОН. 

Промените тази година са следните: 
- вместо две, има три възрастови категории: "Откриватели" (6-8 г.), "Мечтатели" (9-11 г.) и "Майстори" (12-15 г.);
- има нова категория за мултимедийни и интерактивни книги - вотът в нея е интегриран във формата за гласуване, но е отделен от основния, т.е. децата могат да гласуват за книга от възрастовите категории+книга от раздел "Иноватори";
- тъй като въпреки усилията ви, голяма част от децата пропускат да дадат своя глас и част от малчуганите имат грамоти, а други не, направихме специален вход за учители от начален курс. С помощта на електронна таблица имате възможност да нанесете вота на своите ученици и така да помогнете на целия си клас да участва в гласуването. А накрая можете да си направите и тържествено връчване на грамотите за почетно жури :)

Сроковете са следните:
- гласуването започна на 5.02. и ще продължи до 12.04.2015 г.
- на тържествена церемония на 22.04.2015 г. ще обявим книгите-победители;
- на 26.04. в София ще се проведе детски книжен празник и тогава ще изтеглим томбола с имената на децата, които ще грабнат награди от "Бисерче вълшебно" 2015.

В сайта на наградата ще откриете както номинираните заглавия (те са общо 91 в трите възрастови категории + категория "Иноватори") и пълна информация за тях, така и откъси, допълнителни материали за автори, илюстратори, преводачи, интервюта... 
Подготвили сме 20 варианта на плакати, които можете да разпечатате за класните си стаи, а в раздела за възрастни ще откриете и таблица с разпределение на заглавията не само по възраст, но и по интереси.

Ще се радвам, ако идеята на награда "Бисерче вълшебно" ви допада и чрез нея продължите важната си функция - да превръщате децата през читатели в активни граждани!