avatar

Нов раздел Тетрадка

Здравейте искам да ви представя най-новия раздел "Тетрадка" от проекта http://abv.lamez.org. Преди да ви разкажа по-подробно за самия раздел имайте предвид, че целия проект е авторски и е вложено в него толкова колкото силите ми позволяват. Разделът "Тетрадка" е web страница, на която всеки родител, учител или човек проявяващ интерес ще може да създава БЕЗПЛАТНО учебни материали по свой вкус и преценка. Страницата разполага с два под раздела букви и цифри. В букви са включени всички ръкописни букви от българската азбука малки и големи и някой препинателни знаци. А в под раздела цифри има арабските цифри от 0 до 9 някой математически знаци римските цифри от 1 до 10 и няколко картинки с помощта, на които може да се създават задачки за броене. Направил съм подробна "Помощ" страница, на която всеки ще може да види подредбата на буквите и цифрите коя къде се намира по клавиатурата, защото ми се наложи някой знаци да бъдат премахнати, а на други сменено мястото им. Използвал съм за основа Фонетичната подредба на буквите с някои малки изключения, където съм нямал друга възможност. Не всички препинателни знаци са добавени, защото се предполага, че ще се правят материали за деца, на които няма да са им нужни в началото.
Сега малко предистория как ми дойде идеята за тоя раздел и какво съм се опитал да създам с него. Всеки от вас знае, че на всяка една упражнителна тетрадка било то букви или цифри на края на тетрадката създателите са и сложили малко думички за упражняване или някой друга задачка. Това е много хубаво, но по мои лични наблюдения думичките са подбрани на произволен принцип и според мен не всяко дете би му било интересно да се захване с тях. Както повечето от вас знаят надявам се има доста голям брой децата, които имат нужда от малко по-голяма стимулация примерно децата с дислексия, заради които създадох тоя проект най-вече, но и не само. Допълнителната стимулация е много важна и за това реших да се опитам да направя нещо, с което да може да се поразнообрази упражнителния процес не само едни и същи думи като: мама, татко, око, нос, баба дядо и др. ами и думи, които са част от ежедневието на това дете като например имена на близки и роднини на играчки, тяхното собствено име, любим герой и още много. От опит знам, че не всяка идея има бъдеще и за това се надявам точно тая да послужи за това, за което съм я създал, защото ми отне години да стигна до вариант, който да ви покажа и евентуално да ви послужи както искрено се надявам.
Както споменах някъде по-горе разделът "Тетрадка" има два под раздела букви и цифри, а те имат по два варианта на писане без редове или с тесни и широки редове за буквите и без квадрати или с квадрати за цифрите. За да може да ви е по-лесно смяната на тия режими с редове и без и с квадрати и без става само със смяната на писане на вашия компютър латиница или кирилица като кирилицата е фонетичната, където латинско A си е А латинско W e В или с помощта на Shift бутона. В началото малко може да се объркате, но ви моля да проявите търпение, защото това е вариантът, който най ме устройваше и за това ги направих така. Молбата ми към всички решили да видят за какво става въпрос е да разгледат внимателно "Помощ" страницата, която съм направил с някой правила и картинки. След като сте успели да напишете каквото сте искали до бутона за смяна на букви или цифри се намира бутон "Принтирай" с помощта на този бутон страницата ще ви генерира PDF файл с размер А4 и размер на буквите и цифрите избран от мен. PDF файла е преносим и ако нямате на разположение принтер може да го пратите по мейл или да го преместите с флаш памет до място, където има принтер и да си го разпечатате. Също така в горния край на листа е сложено нещо като воден знак с името на сайта надявам се да не ви е проблем това. Също така е важно да ви кажа, че изгледа на страницата и самия краен вариант в PDF  файла леко ще се различават, защото размерите са малко по-различни и в листа, който ще се принтира има добавени разстояния, които на страницата ги няма или пък разстоянията между редовете или квадратите при PDF файла ще бъдат премахнати за това направете някое пробно да се ориентирате кое как долу-горе изглежда постарал съм се максимално да наподобя тетрадка, но при квадратите някои от линиите не излизат много точно, но това е максималното, което мога да направя.

Целият сайт http://abv.lamez.org не е направен за печалба и съществува благодарение на някой добри хора, на които съм безкрайно благодарен, но не мога да гарантирам колко всъщност ще съществува и дали някой неща няма да бъдат премахнати ако се наложи или да претърпят някакви промени за това ако имате препоръки или искате да споделите мнението си за някой от разделите или да попитате нещо може да го направите на Facebook страницата на проекта, която също е нова с информация за всеки един раздел и с картинки как те изглеждат.