Кого да интегрираме - българите или ромите ?

Учителките на 12-те ромчета от Пазарджик напускат

07:39  |  23 септември 2010 |
24 първокласници са били отписани от родителите
Сн.: БГНЕС
И двете преподавателки, определени да водят класа в Пазарджик, от който бяха отписани 24 деца заради голям брой първокласници от ромски произход, са подали молби за напускане.

Учителките Мария Царска и Нушка Коцева са заявили, че ще се пенсионират преждевременно, след като след първия учебен ден в Основно училище "Христо Смирненски" в Пазарджик са напуснали 24 деца по искане на родителите, пише вестник "24 часа".

Причината е, че в същия клас има още 12 първолаци от ромски произход. Така семействата са декларирали негласно явното си несъгласие децата им да учат редом с връстници от пазарджишкия ромски квартал "Изток".

Двете учителки не са имали такива намерения при започване на новата учебна година, а го решили след скандала.
“Не напуснах, защото не искам да водя клас с ромчета. Отказах се, когато децата, които бях събирала в продължение на месеци с колежката Гергана Григорова, започнаха да напускат училището. Солидаризирах се с родителите, на които заявих, че ако отпишат децата си, ще напусна”, заяви Мария Царска.

Другата преподавателка - Нушка Коцева, е подала молба за напускане, солидарна с колежката си. Коцева смята, че образуваната с ромчета маломерна паралелка няма да просъществува и на практика няма да има на кого да преподава.

"Това, което стана, показва, че липсата на етническа толерантност е болест за българското общество", коментира директорът на училището Кирил Димитров. Той определи темата като изключително деликатна, отказа да коментира в подробности и обясни, че в 20-годишната си практика не се е сблъсквал с подобен проблем.

Вчера министърът на образованието Сергей Игнатов заяви, че по-нормално би било българчета и ромчета да учат заедно.
"Чисто държавнически, родителите не са прави, но не мога да им въздействам. Като родител се опитвам да разбера какви са им подбудите. Може да са били подкокоросани, защото винаги има организация, която има полза от това. Причините са комплексни", заяви Сергей Игнатов.

 Според мен, първо родителите на българчетата трябва да се интегрират, а после и ромчетата. А тези колежки, могат да напуснат, но само с мотив срещу решението на родителите на анпусналите деца. Децата са в първи клас и е безумно родителите такада сегрегират децата. Мога да си представя каква сган ще излезне от техните деца - ксенофоби, задърстени патриоти и комплексирани националисти.