avatar

Как да отгледаме деца, загрижени за природата?

В днешно време децата са обградени от всякакви технологии, които отвличат вниманието им и ги откъсват от обкръжаващата ги среда. Без значение дали става дума за видео игра, телевизионно предаване или компютърен екран, децата все повече забравят за естествената си връзка с природата. Много родители също изглежда забравят колко е важно да научат децата си на тази връзка със земята и на ролята, която им предстои да играят в опазването на планетата за бъдещите поколения. Предлагаме ви няколко съвета, които ще ви помогнат да възпитате в децата си грижа за околната среда.

момиче в полето

Давайте пример

Децата се учат как да се държат като следват примера и копират действията на родителите си. Научете повече за това как можете да се грижите за околната среда и служете за пример на детето си. На първо място изключете телевизора. Детските предавания често са накъсани от реклами, които манипулират децата и ги карат да искат все повече играчки или храни, които нерядко са вредни и токсични.

Намалявайте, използвайте повторно, рециклирайте

Научете децата си, че отпадъците могат да бъдат рециклирани и какво се случва с тях, ако не бъдат. Децата обожават дейности, които развиват въображението им. Чудесна идея е да помолите детето да измисли алтернативи на някои предмети за еднократна употреба или да открие ново приложение на вече ненужни вещи. Например празната ролка от тоалетна хартия, залепена от двете страни и напълнена със зърна боб или ориз, се превръща в чудесен музикален инструмент. Обяснете на децата и колко е важно да използваме възможно най-малко опаковки, както и кои вещи могат да бъдат рециклирани или използвани повторно.

Градинарство

Няма нищо по-вълшебно от това да помогнеш на едно дете да засее семе, да се грижи за него и да гледа как то покълва и пораства. Това учи децата, че всички живи същества се нуждаят едно от друго, за да се развиват. Докато гледат как растението, което сами са засели, расте, децата се чувстват толкова горди и развълнувани. Ако нямате градина, няколко саксии с цветя и билки на терасата ще свършат същата работа. Освен това е много по-вероятно децата да се съгласят да ядат зеленчуци, които сами са отгледали.

Прекарвайте време сред природата

Извеждайте често децата си навън. Просто постойте на някоя пейка, направете си пикник на поляната в парка или се разходете из гората. Позволете на децата да видят красотата на природата и им разкажете за връзката между всички живи същества. Така, когато пораснат, те ще се грижат за нашата планета, вместо да я унищожават.

Прекарвайте време сред животни

Простата връзка между отделните видове животни ни напомня за чудото на живота и природата. Прекарвайки време с животни, децата се учат на отговорност и състрадание, както и на уважение към всички живи същества.

Изцапайте се

Оставете децата да ходят боси, когато сте сред природата и не им пречете да се поизцапат малко. Връзката със земята и излъчваната от нея енергия укрепва здравето на децата.

Организирайте почистване на природата

Заедно с децата си организирайте или се в включете в почистване на парк, градинка, плаж или речно корито. Когато децата участват в подобни инициативи, те виждат промяната с очите си и това ги вдъхновява, кара ги да пожелаят отново да участват в нещо подобно.

Не е необходимо да живеете на село или да си инсталирате соларни панели, за да научите децата си да се грижат за природата. Можете да започнете от някои дребни стъпки, като използването на платнени торбички, вместо найлонови например. Започвайки с това, с което разполагате и което се намира около вас, си поставете конкретни цели, които носят полза за околната среда. Но не се чувствайте задължени или притиснати, просто се забавлявайте, докато се учите заедно с децата си.

Източник: http://wakeup-world.com/ Снимка: freedigitalphotos.net

Преводач: Рослава Стоянова

organichno.com