avatar

"Словото на любовта срещу езика на омразата"

2 декември 2014, 16 ч., Регионална библиотека "Любен Каравелов" – Русе


◊ СЪБИТИЕТО

Сдружението на творци и артисти "Артцентрик", в което участват Мира Душкова и Мая Ангелова, организира

кръгла маса на тема
"Словото на любовта срещу езика на омразата".


Събитието ще се проведе в Регионална библиотека "Любен Каравелов" – Русе на 2 декември от 16 ч.

Кръглата маса, посветена на езиковите форми на агресията, цели да обсъди как общуването нерядко се превръща в опасно оръжие – става част от арсенала на враждебното говорене и писане. За отправна точка в дискусията сме избрали думите на поета Пламен Дойнов, който казва, че въпреки привидната си нематериалност, думите могат да правят неща и – веднъж излетели от езика на омразата – очертават контурите на своите бъдещи мишени.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ФОРУМА

Целта на форума е да насърчи загрижеността на младежите към опазване словото на любовта, толерантността и съпричастието.

Специален гост на събитието е г-жа Цонка Букурова, организатор на първия екологичен граждански протест в Русе през 1987 г.

В дискусията прие да се включи и д-р Владислав Миланов - главен асистент в катедра „Български език“ на факултета по славянски филологии към СУ и основател на Центъра за анализ на политическа и журналистическа реч.

Каним учениците да наблюдават езиковите формули, с които общуваме в ежедневието, и да споделят своите наблюдения. Комуникационните сфери, подходящи за целта, са:

• неофициалната среда на съученици и приятели;

• субкултурните кръгове;

• социалните платформи в интернет.

В дискусията ще бъде обърнато особено внимание на т.нар. хейтърски език. Интересен материал за размисъл могат да ни дадат и официалните сфери на общуване. Наблюденията могат да се извлекат от речника на политиците и журналистите, отразен в медиите.


Сдружение "Артцентрик" посвещава кръглата маса на творчеството на Никола Чиприянов. На артиста, поета и мислителя, чрез когото словото на любовта намери своя вдъхновен адепт.


Инициативата се реализира по проекта на сдружение "Артцентрик" „Творчеството на Никола Чиприянов като част от културното наследство на Русе“, финансиран от Община Русе чрез Програмата за финансиране на проекти в областта на изкуството и културата.


Лице за контакти:
Мая Ангелова: maiangelova@abv.bg




 
Автор: Мая Ангелова
Източник: Артцентрик

19.11.2014

http://kulturni-novini.info